Gedaan met laden. U bevindt zich op: Goed voorbereid op autovakantie Nieuwsberichten van Mobiliteit en Openbare Werken

Goed voorbereid op autovakantie

Nieuwsbericht
12 juli 2023

De zomervakantie lonkt, en dat betekent voor velen eropuit trekken met de auto. Vertrekt u graag zorgeloos op vakantie met uw wagen? Onthoud dan deze nuttige tips van GOCA Vlaanderen en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken

 

Vertrek met een wagen die technisch in orde is

Als u met uw wagen op reis gaat, moet die natuurlijk goed onderhouden en technisch in orde zijn. Zijn de banden nog in goede staat en is de bandenspanning optimaal? Controleer zeker ook of alle vloeistoffen aangevuld zijn, denk aan de motorolie, de remvloeistof, de koelvloeistof én de ruitenwisservloeistof.

Ga na wat de reisvoorschriften zijn

Gaat u naar het buitenland? Ga dan zeker na of er specifieke regels gelden in het land of de landen op weg naar uw bestemming. De verkeersregels verschillen al eens van die in België: de maximumsnelheid, het verplicht met lichten aan rijden, dashcams kunnen verboden zijn …

In sommige landen gelden er ook tolheffingen of is een wegenvignet verplicht, bijvoorbeeld in Oostenrijk en Zwitserland. Ook de veiligheidsvoorschriften variëren soms: een verplichte alcoholtester aan boord, fluovestjes, gevarendriehoek, brandblusapparaat … In Spanje is het bijvoorbeeld verplicht voor brildragers om een reservebril in de auto te hebben. Zeker na te kijken dus.

Ga bij twijfels langs bij uw garagist

Als u twijfels hebt over de veiligheid van uw wagen, is het altijd een goed idee om nog eens langs te gaan bij uw garagist. Het is in het belang van de veiligheid van alle weggebruikers om gebreken te laten herstellen.

Laat uw wagen tijdig keuren

Vervalt uw keuringsbewijs binnenkort? Dan is het een goed idee om nog een bezoek aan de autokeuring in te plannen. U kunt uw auto al vanaf 2 maanden voor de vervaldatum op het keuringsbewijs voorrijden, met behoud van die datum.

Laad uw bagage slim en veilig in

Is uw wagen klaar voor vertrek? Dan kunt u beginnen met inladen. Ook daar loont het de moeite om even na te denken hoe u dat het best aanpakt. De zwaarste voorwerpen plaatst u beter zo laag mogelijk omwille van stabiliteit. Losse voorwerpen zet u het best goed vast.

Controleer of u een ecovignet nodig hebt

Voor sommige steden moet u een ecovignet op de voorruit van uw wagen aanbrengen, bijvoorbeeld het Crit’Airvignet voor bepaalde Franse steden zoals Parijs, Lyon …