Gedaan met laden. U bevindt zich op: Nieuw digitaal opleidingsaanbod voor taxibestuurders om vereist taalcertificaat B1 te behalen Nieuwsberichten van Mobiliteit en Openbare Werken

Nieuw digitaal opleidingsaanbod voor taxibestuurders om vereist taalcertificaat B1 te behalen

Nieuwsbericht
20 oktober 2023

Vanaf nu kunt u als taxibestuurders bij de centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s) KISP en QRIOS inschrijven voor een online taalopleiding om uw NT2-traject te vervolledigen en aan de taalvereiste voor taxibestuurders (B1, richtgraad 2.1 en 2.2) te voldoen.  

Inschrijven

  • U betaalt twee keer 78 euro voor een online taalopleiding van twee keer 120 uur die specifiek gericht is op taalgebruik in uw sector.

  • U kunt de cursus makkelijk combineren met uw job. Zo kunt u de opleidingsblokken zelf flexibel inplannen en kiest u zelf wanneer u hier tijd voor maakt.

De online opleiding gaat vanaf maandag 6 november 2023 van start. Als u dan met deze opleiding start, is het mogelijk om nog voor 30 juni 2024 beide modules af te werken en het nodige certificaat B1 te behalen.

Inschrijven voor de online modules gebeurt via de websites van de centra voor volwassenenonderwijs (CVO’s):

Opgelet: hebt u nog geen enkele module NT2 gevolgd? Neem dan eerst contact op met het Agentschap Integratie en Inburgering(opent in nieuw venster). Een consulent zal u daar verder helpen en begeleiden naar het opleidingsaanbod dat het best bij u past.

Deadline voor 30 juni 2024

Hebt u vóór 1 juli 2022 uw bestuurderspas ontvangen, maar beheerst u nog niet het gevraagde taalniveau? Dan hebt u nog tot en met 30 juni 2024 de tijd om u bij te scholen.

Beschikt u over een bestuurderspas maar voldoet u nog niet aan de taalvereiste? Dan is het sterk aangeraden om in te stappen in de nieuwe online cursus bij KISP of QRIOS. De nieuwe opleiding kan afgerond worden voor de deadline van 30 juni 2024.

Taalvereisten voor taxi

In 2020 trad het nieuwe taxidecreet in Vlaanderen in werking met als doel om taxi’s als aantrekkelijk en toegankelijk vervoermiddel in de markt te zetten. Bij die hervorming werd ook verplicht dat taxichauffeurs een bepaald niveau van het Nederlands moeten behalen. Die vereiste werd gekoppeld aan de bestuurderspas die sinds 1 juli 2020 verplicht is in Vlaanderen.

Ten laatste 2 jaar nadat u die pas hebt gekregen, moet u een attest van taalniveau Nederlands B1 (richtgraad 2.2) kunnen tonen. De overgangsperiode voor het behalen van het juiste taalniveau voor taxibestuurders (die nog niet voldoen aan de taalvereiste) werd in juni 2022 met 2 jaar verlengd, tot en met 30 juni 2024.