Gedaan met laden. U bevindt zich op: Schriftelijke examens ADR vanaf 1 januari 2024 digitaal georganiseerd door GOCA Vlaanderen Nieuwsberichten van Mobiliteit en Openbare Werken

Schriftelijke examens ADR vanaf 1 januari 2024 digitaal georganiseerd door GOCA Vlaanderen

Nieuwsbericht
25 september 2023

Vanaf 1 januari 2024 zullen de schriftelijke examens voor ADR-chauffeurs (het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg) volledig digitaal georganiseerd worden door GOCA Vlaanderen. De examens zullen voortaan in de week plaatsvinden op een zelf te kiezen moment bij een van de 16 examencentra. Vandaag vinden die één keer in de maand plaats op één locatie bij het Instituut Wegtransport en Logistiek België (ITLB).

Verplichte opleiding en examen om de 5 jaar

Chauffeurs die gevaarlijke goederen willen vervoeren, moeten een ADR-opleidingsgetuigschrift hebben dat internationaal erkend wordt. Dat certificaat moet om de 5 jaar vernieuwd worden. Chauffeurs moeten zo om de 5 jaar eerst een nieuwe opleiding volgen en vervolgens examen afleggen. Dat geldt uiteraard ook voor chauffeurs die voor de eerste keer het certificaat willen behalen.

Volledig digitaal op 16 locaties

Het ADR-examen verloopt vandaag in Vlaanderen volledig schriftelijk (op papier). Chauffeurs kunnen het examen één keer per maand afleggen, afwisselend in een andere Vlaamse provincie, en telkens op een zaterdag.

Vanaf 1 januari 2024 verlopen de examens digitaal en kunnen chauffeurs zelf kiezen wanneer ze hun examen afleggen. Ze kunnen daarvoor terecht bij een van de 16 erkende examencentra van GOCA Vlaanderen(opent in nieuw venster). Het examen kan van maandag t.e.m. vrijdag plaatsvinden (en dus niet meer op zaterdag) en er zullen meer tijdssloten beschikbaar zijn. Het is belangrijk dat kandidaten zich op voorhand inschrijven om aan het examen deel te nemen.

Aan het examen zelf verandert er niets. Het blijft een openboekexamen dat per categorie 90 minuten duurt.

Koppeling met Mijn Burgerprofiel

De ADR-examens én -opleidingen zullen gekoppeld worden in Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster). Zodra ADR-chauffeurs geregistreerd zijn voor een opleiding zullen in Mijn Burgerprofiel zowel de gevolgde opleidingen als het resultaat van het afgelegde ADR examen beschikbaar zijn.