Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vanaf 1 oktober 2023 gps verplicht onderdeel van het praktijkexamen rijbewijs B Nieuwsberichten van Mobiliteit en Openbare Werken

Vanaf 1 oktober 2023 gps verplicht onderdeel van het praktijkexamen rijbewijs B

Nieuwsbericht
4 september 2023

Wilt u vanaf 1 oktober 2023 het praktijkexamen voor de auto (categorie B) afleggen? Dan moet u, naast het volgen van borden langs de weg, ook bewijzen dat u een bestemming vlot en veilig kunnen bereiken op basis van de richtlijnen van een navigatietoestel.

Keuze uit gps of smartphone

© Belga

Naast uw eigen gps mag u ook een van de gratis apps zoals Waze of Google Maps gebruiken via uw smartphone. Deze moet uiteraard in een daartoe bestemde houder bevestigd worden. Heeft u geen eigen navigatietoestel? Dan krijgt u er een van de examinator. Dit type is uniform voor alle Vlaamse examencentra.

Tijdens het praktijkexamen moet u het navigatietoestel vlot en correct bedienen en aantonen dat u zelfstandig beslissingen kunt nemen. Het is dus belangrijk dat u hier voldoende tijd en aandacht aan besteedt tijdens uw rijopleiding en oefenperiode.

Vertaling door tolk

De gps moet duidelijk verstaanbaar zijn voor de examinator en gebruik maken van de Nederlandse taal. Tijdens een praktijkexamen met tolk zal hij of zij de Nederlandstalige richtlijnen van het navigatietoestel vertalen naar de door u gekozen taal (Frans, Duits of Engels).

Onderzoek Universiteit Hasselt

De nieuwe regelgeving komt er na een studie van Universiteit Hasselt (IMOB). Die toonde het belang aan om tijdens het rijexamen te testen of u als kandidaat-bestuurder vlot en correct met de gps kunt omgaan, aangezien de kans zeer reëel is dat u na het behalen van uw rijbewijs regelmatig met een gps naar uw bestemming zult rijden. Daarom wordt dit een verplicht onderdeel tijdens het praktijkexamen.