Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wijzigingen rijexamen vanaf 1 oktober: rijexamen voor speedpedelec en rijexamen rijbewijs B met gps Nieuwsberichten van Mobiliteit en Openbare Werken

Wijzigingen rijexamen vanaf 1 oktober: rijexamen voor speedpedelec en rijexamen rijbewijs B met gps

Nieuwsbericht
16 juni 2023

Op vrijdag 16 juni 2023 keurde de Vlaamse Regering het voorontwerp van besluit definitief goed dat de mogelijkheid voorziet om vanaf 1 oktober 2023 het praktijkexamen categorie AM af te leggen met een speedpedelec. Nog een wijziging vanaf 1 oktober: tijdens het praktijkexamen categorie B moeten kandidaten een bestemming kunnen bereiken met behulp van de gps.

Examen rijbewijs AM met speedpedelec

Als u met een speedpedelec wil rijden, moet u een rijbewijs AM of A halen, tenzij u al een rijbewijs B bezit.

De examinering om te mogen rijden met een speedpedelec werd gewijzigd. Het examen AM moest eerst worden afgelegd met een bromfiets en dus niet met een speedpedelec. Nu kan het examen ook afgelegd worden met een speedpedelec. Een belangrijke aanpassing, zeker gezien de ongevallencijfers.

Concreet wil dit zeggen dat er aangepaste examenmanoeuvres werden uitgewerkt zodat iemand die het rijbewijs AM wenst te behalen met een speedpedelec, dit vanaf 1 oktober 2023 ook zal kunnen.

Meer informatie over praktijkexamen rijbewijs AM

Rijden met gps tijdens praktijkexamen rijbewijs B

Tijdens de proef op de weg voor het praktijkexamen categorie B moeten kandidaten aantonen dat ze zelfstandig, zonder aanwijzingen van de examinator, beslissingen kunnen nemen. Naast het volgen van aanwijzingsborden, moeten ze vanaf 1 oktober ook een bestemming kunnen bereiken met behulp van de gps.

Meer informatie over rijexamen met gps