Gedaan met laden. U bevindt zich op: Programma Vlaamse Havendag bekend Persberichten

Programma Vlaamse Havendag bekend

De Vlaamse havens openen hun deuren op zondag 7 mei

31 maart 2023 - Het programma van de Vlaamse Havendag staat online op vlaamsehavendag.be(opent in nieuw venster). Op zondag 7 mei 2023 openen Port of Antwerp-Bruges, Haven Oostende en North Sea Port (locatie Gent) hun deuren voor het grote publiek. Deze keer doet ook de binnenlandse containerterminal Haven Genk mee. Iedereen kan dan een kijkje komen nemen achter de schermen van de havens. Verspreid over alle havens zullen er meer dan 130 activiteiten plaatsvinden. De zesde editie van de Vlaamse Havendag staat in het teken van het thema innovatie.

Stippel je haventrip uit

Op 7 mei vallen er ontzettend veel leuke, nieuwe en baanbrekende activiteiten te ontdekken in de zeehavens van Antwerpen, Zeebrugge, Oostende en Gent. En ook de binnenlandse containerterminal Haven Genk opent zijn deuren. In totaal vinden er meer dan 130 activiteiten plaats, verspreid over alle havens. Je kan uiteraard één of meer havenbedrijven bezoeken, maar ook schepen, terminals of de douane. Het programma is heel divers: een telekraan bedienen, met een drone vliegen, een wandeling, een fietstocht, een testrit met een vrachtwagen, door de dokken varen, een bezoek aan een waterstoftankstation, een windturbine of het bouwdok van de Scheldetunnel… Het is allemaal mogelijk. Vanuit centrale ontmoetingsplaatsen brengen pendelbussen je naar de juiste plaats. Randanimatie en de mogelijkheid tot eten en drinken maken van de Havendag de ideale familie-uitstap.

Stippel je haventrip uit op de programmawebsite www.vlaamsehavendag.be(opent in nieuw venster).

Positieve impact havens in de kijker zetten

De Vlaamse overheid, de Vlaamse havens en de bedrijven in de haven organiseren voor de zesde keer een Vlaamse Havendag. Het doel? Via uiteenlopende activiteiten het belang van havens in de kijker zetten, het maatschappelijk draagvlak voor havens versterken en de kennis over havens bij het brede publiek vergroten. De eerste Havendag vond in 2008 plaats. Daarna volgden edities in 2011, 2013, 2015 en 2017. In 2017 kregen de Vlaamse havens nog 100.000 bezoekers over de vloer, verspreid over 4 locaties.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Ik nodig iedereen uit om op 7 mei een bezoek te brengen aan een van onze havens. De Havendag is een ideale kans om de havens beter te leren kennen. Het belang ervan mag men niet onderschatten. Het zijn niet alleen economische poorten, maar ook logistieke en industriële zones. Samen met de bedrijven zorgen zij voor werkgelegenheid, investeringen en toegevoegde waarde. Met de Vlaamse Havendag willen we de positieve en belangrijke impact op het dagelijks leven van iedereen in de kijker zetten. Mensen realiseren zich vaak niet dat het merendeel van alles wat ze in huis hebben, via de havens Vlaanderen binnenkomt.”

Focus op innovatie

Het thema van de zesde editie van de Vlaamse Havendag is innovatie. Want havens staan nooit stil en zijn een proeftuin voor baanbrekende en innovatieve producten en technieken. Om hun belangrijke rol ook in de toekomst te kunnen uitoefenen gaan de havens uitdagingen aan op het vlak innovatie, energie, circulaire economie, duurzaamheid, digitalisering, veiligheid of robotisering. Hoe zij dat aanpakken, ontdek je op 7 mei.