Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaanderen verlengt concessie met Engie en TotalEnergies voor plaatsing publieke laadpalen op openbaar domein Mobiliteit en Openbare Werken

Vlaanderen verlengt concessie met Engie en TotalEnergies voor plaatsing publieke laadpalen op openbaar domein

Nieuwsbericht
10 juni 2024

Engie en TotalEnergies zullen tot 7 oktober 2025 normale publieke laadpalen op het openbare domein in Vlaanderen plaatsen. De Vlaamse overheid heeft de concessie verlengd met een extra jaar.
 

Met het actieplan ‘Clean Power for Transport (CPT)’ zet de Vlaamse Regering in op de omschakeling naar zero-emissievervoermiddelen en vervoermiddelen aangedreven door alternatieve brandstoffen. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken coördineert de uitvoering van dit actieplan. Een van de onderdelen is de uitbouw van publieke laadinfrastructuur op het openbaar domein. Vlaanderen organiseert de uitrol van publieke laadpunten voor de lokale besturen (met uitzondering van Gent, Antwerpen en Genk) via een drieledige aanpak: vraaggestuurd, datagestuurd of op voorstel van de lokale besturen.

De Vlaamse Regering gunde in juli 2022 de concessie voor de uitrol van publieke laadpunten aan Engie (regio’s Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg) en TotalEnergies (regio’s West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant). Zij staan in voor de uitrol van laadpunten van normaal vermogen in die specifieke regio’s. Er worden laadpunten geplaatst op vraag van e-rijders (paal volgt wagen), op basis van data (paal volgt paal) en op strategische locaties (op vraag van steden en gemeenten). De voorstellen voor locaties worden verwerkt in het e-loket van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. De termijn waarbinnen Engie en TotalEnergies de plaatsing van laadpalen verzorgen, was oorspronkelijk beperkt tot twee jaar. Na een positieve evaluatie is er beslist om die met één jaar te verlengen, tot 7 oktober 2025. Ook de exploitatietermijn wordt met één jaar verlengd en zal voor alle binnen de concessie geplaatste laadpalen lopen tot 7 oktober 2035.

Meer informatie

Meer informatie over de uitrol van publieke laadinfrastructuur vindt u op de pagina ‘Publieke laadpunten voor elektrische voertuigen’.

Werkt u bij een stad of gemeente en heeft u vragen over de concessie? Dan kan u terecht bij onze helpdesk voor lokale overheden op help.gemeente.laadpalen@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).