Gedaan met laden. U bevindt zich op: Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie Dienst Diversiteitsbeleid

Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie

Op 17 mei is het de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). De Vlaamse overheid doet mee en streeft naar een werkvloer waar iedereen zich thuis kan voelen.

Voor wie

Waarom een IDAHOT?

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien is die dag uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie. Gelijke rechten voor holebi, transgender en intersekse personen lijken ondertussen misschien vanzelfsprekend. Toch is er nog vaak sprake van discriminatie en onbegrip.

De Vlaamse overheid zet zich in voor het welbevinden van LGBTQI+-personen en wil de drempels wegwerken waarmee ze worden geconfronteerd. Zo werkt de Vlaamse overheid als werkgever ook aan een werkomgeving waar iedereen zich thuis kan voelen.

Het personeelsnetwerk Overuit en de dienst Diversiteitsbeleid organiseren in de week van 17 mei een reeks activiteiten rond IDAHOT. Via de nieuwsberichten verneem je er alles over.
Houd die week je ogen open voor regenboogvlaggen. Net als vele steden en gemeenten hangt ook de Vlaamse overheid die vlaggen uit als steun voor verdraagzaamheid en een open werkcultuur.

Wat kun jij doen?

Als personeelslid kun je je steentje ook digitaal bijdragen en tonen dat je bijdraagt aan een inclusieve werkomgeving. Dit kan het hele jaar door:

Het zijn kleine acties die je zelf kunt ondernemen, ze hebben ook een belangrijke signaalfunctie. Samen tonen we dat inclusie en diversiteit werkt.

Discriminatie of pestgedrag

Lees meer over het antidiscriminatiebeleid op de webpagina ‘Non-discriminatie’.

Wie wordt geconfronteerd met discriminatie kan dat melden bij de dienst Diversiteitsbeleid. Bij pestgedrag kun je terecht bij een vertrouwenspersoon of de preventieadviseur psychosociaal welzijn.