Gedaan met laden. U bevindt zich op: Lokale besturen kunnen hun digitale infrastructuur voortaan beter beveiligen met SecureDNS Digitaal Vlaanderen

Lokale besturen kunnen hun digitale infrastructuur voortaan beter beveiligen met SecureDNS

Nieuwsbericht
25 juni 2024

Vorig jaar gaf Digitaal Vlaanderen via Lokaal Digitaal aan KPMG de opdracht om een behoefteanalyse en marktstudie uit te voeren rond digitale veiligheid bij lokale besturen. Er werd toen een belangrijke conclusie gemaakt: lokale besturen hebben een schaalbare en makkelijk te integreren oplossing nodig die hun digitale infrastructuur beschermt tegen verschillende vormen van cyberaanvallen op het niveau van Domein Name System (DNS). Met SecureDNS stelt Digitaal Vlaanderen nu een oplossing voor die binnen de ruimere context van digitale veiligheid past.   

 De recente cyberaanvallen in Vlaanderen hebben in onze gemeente voor een toenemend bewustzijn gezorgd van risico's op het vlak van cyberveiligheid. Samen met andere gemeenten namen we daarom deel aan de behoefteanalyse "Cyberveiligheidstooling voor gemeenten" binnen het programma Lokaal Digitaal. Ik geloof sterk in een centraal aanbod voor alle gemeenten. Dit kan voor ons sterk ontzorgend werken en budgettair ook voordeliger zijn.
JAI

Johan Artois, ICT-coördinator gemeente Haacht

nam deel aan de behoefteanalyse

Hoe beveiligt SecureDNS?

Meer dan 90% van alle malware gebruikt DNS-resolutie (Domain Name System) voor cyberaanvallen, phishing en diefstal van gebruikersgegevens. SecureDNS verbetert de beveiliging door DNS-verzoeken (het tot stand brengen van een internetverbinding) binnen het netwerk van de gemeente te filteren en te monitoren en phishing, malware en cyberaanvallen tegen te houden. Het werkt door DNS-verzoeken om te leiden via beveiligde servers, die de reputatie van het aangevraagde domein analyseren. Als het domein veilig is, verloopt de verbinding zoals gebruikelijk. Wordt het aangevraagde domein gemarkeerd als kwaadaardig, dan wordt het verzoek geblokkeerd om potentiële cyberdreigingen te voorkomen. Het systeem vormt één van de middelen om phishing tegen te gaan, het houdt de verspreiding van malware tegen en voorkomt de toegang tot zogenaamde ‘botnets’, een netwerk van computers waarop malware is geïnstalleerd zonder dat de eigenaren zich daarvan bewust zijn. SecureDNS is dus een extra beveiligingslaag bovenop bestaande firewall- en antivirusoplossingen. Het pakt ook een aantal hiaten in de huidige systemen aan: bijvoorbeeld het gedurende 24u proactief blokkeren van nieuw geregistreerde domeinen en de integratie van lokale dreigingsinformatie.

Een initiatief van Lokaal Digitaal via de ICT-raamcontracten

Lokaal Digitaal, onderdeel van de Smart Region Office (SRO), is een bestuursoverschrijdende samenwerking tussen gemeenten, Digitaal Vlaanderen, Agentschap Binnenlands Bestuur, Het Facilitair Bedrijf en VLAIO. Het is vanuit dit programma dat de studie werd besteld en het aanbod nu toegankelijk en eenvoudig afneembaar wordt gemaakt voor alle steden en gemeenten. SecureDNS is een oplossing van Secutec die via de ICT-raamcontracten van Digitaal Vlaanderen wordt aangeboden door Proximus. Programmamanager Simon Vander Elst vat het programma samen: “Het doel van Lokaal Digitaal is een aantal realisaties die binnen Gemeente zonder Gemeentehuis of City of Things tot stand komen of prangende ICT-uitdagingen te vertalen in centraal afneembare digitale oplossingen voor alle 300 gemeenten.”

Cyberveiligheid is meer dan het inzetten van ondersteunende tools  

Digitale veiligheid blijft een belangrijk aandachtspunt voor steden en gemeenten. Ook de rapporten van Audit Vlaanderen illustreren de noodzaak van een digitale weerbaarheid, zowel proactief als reactief. Dit omvat meer dan het aanbieden van ondersteunende ICT-tools, maar tools als SecureDNS kunnen wel een deel van de risicobeheersing opvangen. Het gebruik van dit ondersteuningsaanbod moet dan ook lokaal ingezet worden vanuit een globale strategie op het vlak van ICT-risicobeheer in de lokale besturen en vertrekkend vanuit een duidelijke, overkoepelende Vlaamse roadmap voor de lange termijn.  

Secure DNS biedt proactieve bescherming tegen cyberdreigingen, controleert automatisch al uw DNS-verbindingen en blokkeert nieuwe bedreigingen 24/7. Het is zonder extra hardware eenvoudig te implementeren, en biedt een bijkomende beschermingslaag naast uw firewall door elke domeinreputatie te controleren en malicious domeinen te blokkeren.
BC

Bart Cober

Programmamanager netwerk Digitaal Vlaanderen

Hoe van deze dienst afnemen?

SecureDNS wordt aangeboden door Proximus die hiervoor samenwerkt met onderaannemer Secutec en past binnen de dienstverlening van het ICT-raamcontract voor netwerkdiensten van Digitaal Vlaanderen voor de Vlaamse overheid. De afname kan eenvoudig via het klantenportaal. Daar is ook onze instapgids voor de ICT-raamcontracten op te vinden. 

Meer informatie