Gedaan met laden. U bevindt zich op: Als lokaal bestuur digitaal accelereren met Mijn Burgerprofiel? Doe de QUICKSCAN Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Als lokaal bestuur digitaal accelereren met Mijn Burgerprofiel? Doe de QUICKSCAN

Blogbericht
4 oktober 2022

Digitale dienstverlening kreeg bij lokale besturen nooit meer aandacht dan vandaag. Koppelen met Mijn Burgerprofiel, hét online overheidsloket, is een gemakkelijke manier om de digitale dienstverlening te boosten. Met de QUICKSCAN ontwikkelde Digitaal Vlaanderen een toegankelijke tool waarmee lokale besturen advies op maat kunnen krijgen. Het Quickscanrapport helpt hen digitaal accelereren met Mijn Burgerprofiel.

grafische weergave van hoe een quickscan verloopt

Quick wins spotten en koppelingen met leveranciers plannen

“In onze contacten met de lokale besturen zagen we vaak dezelfde vragen opduiken rond digitale dienstverlening en de rol die Mijn Burgerprofiel hierin kan spelen”, vertelt Goedele Van der Spiegel, verantwoordelijke van de afdeling Kanalenoplossingen bij Digitaal Vlaanderen. “Lokale besturen werken doorgaans samen met meerdere dienstenleveranciers die elk hun eigen softwaretoepassingen aanbieden. Lokale besturen die Mijn Burgerprofiel willen gebruiken om hun eigen producten en diensten digitaal beschikbaar te maken, vragen hun dienstenleveranciers om de systemen te koppelen met Mijn Burgerprofiel. Digitaal Vlaanderen zet die koppelingen technisch zo op dat er maximale herbruikbaarheid is voor alle besturen met eenzelfde softwaretoepassing. En door dat hergebruik kan je snelheid maken: we laten bestaande koppelingen simpelweg activeren. De koppeling met Mijn Burgerprofiel bestaat immers al”, vertelt Goedele Van der Spiegel verder.

Om die bestaande koppelingen te detecteren, ontwikkelde Digitaal Vlaanderen de QUICKSCAN. Het is een toegankelijke en laagdrempelige tool om de concrete noden van lokale besturen te mappen op bestaande en lopende samenwerkingen tussen dienstenleveranciers en Digitaal Vlaanderen “Wie de QUICKSCAN doet,” gaat Goedele Van der Spiegel verder, “komt beslagen op het ijs. Dankzij ons advies op maat weten lokale besturen welke quick wins er zijn. Ze zien meteen via welke samenwerkingen hun organisatie snel de volgende digitale stappen kan zetten.”

De QUICKSCAN werd inmiddels door een 80-tal lokale besturen ingevuld. Het resultaat wordt ten zeerste gewaardeerd. Lokale besturen die na hun QUICKSCAN-rapport gerichte stappen hebben gezet, zijn bijzonder tevreden.

Doe zelf de QUICKSCAN(opent in nieuw venster)

Meer informatie over Mijn Burgerprofiel