Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bijgewerkte versie Wegenregister klaar (december 2023) Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Bijgewerkte versie Wegenregister klaar (december 2023)

Productupdate
15 december 2023

Vandaag stelt Digitaal Vlaanderen een bijgewerkte versie van het Wegenregister ter beschikking.

Wat?

Het Wegenregister is een middenschalig referentiebestand dat informatie bevat over alle openbaar toegankelijke wegen in Vlaanderen en Brussel.

Digitaal Vlaanderen heeft voor een deel van de Vlaamse gemeenten de meest recente weg-gerelateerde informatie uit het CRAB in de periode september 2023 – december 2023 overgezet naar het Wegenregister. Tevens werd de meest recente weg-gerelateerde informatie van Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verwerkt.

Gebruik van het Wegenregister

Het Wegenregister kan gratis gedownload worden via de downloadtoepassing(opent in nieuw venster). Een beschrijving van de verschillende entiteiten en attributen in het Wegenregister vind je terug in de objectcataloog(PDF bestand opent in nieuw venster)

De aangeboden wegsegmenten dragen naast statische attributen (bv. status, wegcategorie, ...) ook dynamisch gesegmenteerde attributen (aantal rijstroken, wegbreedte, wegverharding). Door bepaalde weggerelateerde informatie dynamisch toe te kennen (in het Engels: linear referencing) worden de wegsegmentidentificatoren zo stabiel mogelijk gehouden.

De data van het Wegenregister worden eveneens aangeboden via een WebMapService (WMS). De URL van deze WMS is https://geo.api.vlaanderen.be/Wegenregister/wms(opent in nieuw venster). Deze WMS is ook toegevoegd aan Geopunt(opent in nieuw venster) waardoor het Wegenregister ook daar te raadplegen is.

De data van het Wegenregister raadpleeg je onder het thema ‘Mobiliteit’, categorie ‘Transport over land’ en vervolgens de dataset ‘Wegen’. De laag ‘Volledig wegennet’ toont het volledige Wegenregister. Hou er rekening mee dat de weergave afhankelijk is van het schaalniveau waarmee je werkt binnen Geopunt. De hoofdwegen worden altijd getoond. Om kleinere wegen te raadplegen, moet je meer inzoomen.

Naast het volledige wegennet is het ook mogelijk om de verschillende types wegen afzonderlijk toe te voegen aan Geopunt(opent in nieuw venster).

Vervolgtraject

Het Wegenregister is nu nog een op zich staand product maar zal in de komende jaren meer en meer deel gaan uitmaken van het stelsel van authentieke geografische gegevensbronnen; de basisregisters. Om het Wegenregister up-to-date te houden zullen de andere basisregisters hun informatie over wegen in het Wegenregister moeten bijhouden. Om dit te kunnen doen is er binnen Digitaal Vlaanderen een project gestart dat ervoor zorgt dat alle wegeninformatie op slechts één plek terechtkomen: in het Wegenregister.