Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bijgewerkte versie Wegenregister klaar (maart 2024) Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Bijgewerkte versie Wegenregister klaar (maart 2024)

Nieuwsbericht
21 maart 2024

Vandaag stelt Digitaal Vlaanderen een bijgewerkte versie van het Wegenregister ter beschikking.

Wat?

Het Wegenregister is een middenschalig referentiebestand dat informatie bevat over alle openbaar toegankelijke wegen in Vlaanderen en Brussel.

Digitaal Vlaanderen en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hebben de meest recente weg-gerelateerde informatie in de periode december 2023 – maart 2024 in het Wegenregister geïntegreerd. Tevens heeft Digitaal Vlaanderen voor een deel van de Vlaamse gemeenten een kwaliteitsverbetering doorgevoerd van de wegassen.

Gebruik van het Wegenregister

Het Wegenregister kan gratis gedownload worden via de downloadtoepassing(opent in nieuw venster). Een beschrijving van de verschillende entiteiten en attributen in het Wegenregister vind je terug in de objectcataloog(PDF bestand opent in nieuw venster)

De aangeboden wegsegmenten dragen naast statische attributen (bv. status, wegcategorie, ...) ook dynamisch gesegmenteerde attributen (aantal rijstroken, wegbreedte, wegverharding). Door bepaalde weg-gerelateerde informatie dynamisch toe te kennen (in het Engels: linear referencing) worden de wegsegmentidentificatoren zo stabiel mogelijk gehouden.

De data van het Wegenregister worden eveneens aangeboden via een WebMapService (WMS). De URL van deze WMS is https://geo.api.vlaanderen.be/Wegenregister/wms(opent in nieuw venster). Deze WMS is ook toegevoegd aan Geopunt(opent in nieuw venster) waardoor het Wegenregister ook daar te raadplegen is.

De data van het Wegenregister raadpleeg je onder het thema ‘Mobiliteit’, categorie ‘Transport over land’ en vervolgens de dataset ‘Wegen’. De laag ‘Volledig wegennet’ toont het volledige Wegenregister. Hou er rekening mee dat de weergave afhankelijk is van het schaalniveau waarmee je werkt binnen Geopunt. De hoofdwegen worden altijd getoond. Om kleinere wegen te raadplegen, moet je meer inzoomen.

Naast het volledige wegennet is het ook mogelijk om de verschillende types wegen afzonderlijk toe te voegen aan Geopunt(opent in nieuw venster).

Het Wegenregister is een op zichzelf staand product dat tevens deel uitmaakt van het stelsel van authentieke geografische gegevensbronnen; de basisregisters. Om het Wegenregister up-to-date te houden, houden de andere basisregisters hun informatie over wegen bij in het Wegenregister. Zo komt alle wegeninformatie op slechts één plek samen: in het Wegenregister.

Vragen?

Bekijk de lijst met veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ).