Gedaan met laden. U bevindt zich op: Geschilderde Pourbuskaart erkend als Vlaams topstuk én te zien op Geopunt Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Geschilderde Pourbuskaart erkend als Vlaams topstuk én te zien op Geopunt

Nieuwsbericht
21 november 2023

De geschilderde kaart van het Brugse Vrije’ (1571) van Pieter Pourbus uit de collectie van Musea Brugge mag zich vanaf nu Vlaams Topstuk noemen. Het werk kunt u bezoeken in het Brugse Stadsarchief. U kunt dit ook gemakkelijk vanuit het comfort van uw eigen zetel doen, want u vindt de kaart nu ook op Geopunt. Digitaal Vlaanderen leverde een belangrijke bijdrage bij het digitaliseren van de kaart. 

In 1561 kreeg Pieter Pourbus de opdracht van de Brugse Vrije om een kaart te schilderen van haar hele territorium. Hij werkte 10 jaar lang aan de kaart en voerde hiervoor zelf meetwerk uit. Het werd één van de nauwkeurigste kaarten uit die tijd. Het oorspronkelijke werk mat 23,6 m², momenteel is er nog een vierde van de totale oppervlakte gespaard.

Wetenschappelijk onderzoek

Dr. Jan Trachet (UGent) onderzocht de kaart als eerste vanuit een landschaps-archeologisch en cartografisch perspectief. Om verder onderzoek mogelijk te maken hielp Digitaal Vlaanderen om de kaart online toegankelijk te maken.

Verbindende rol

Digitaal Vlaanderen speelde, vanuit de kennis rond beelddata, een verbindende rol tussen de partners Musea Brugge, agentschap Onroerend Erfgoed en Universiteit Gent doorheen het project.

We boden ook advies over de licentie voor de data. Dit is belangrijk om de rechten en het gebruik van de digitale kaart duidelijk te definiëren.

Van metadata tot publicatie

Eerst werd de Pourbuskaart gedigitaliseerd voor weergave op Geopunt en op andere webservices. Daarna stelde Digitaal Vlaanderen de metadata op. Daarin staan gegevens over de kaart, zoals datum van creatie, de auteur, de geografische begrenzing enzovoort. Dit verhoogt het begrip in de vindbaarheid van de kaart.

Ten slotte werd de kaart gepubliceerd. Via deze geografische webdiensten kan ze in verschillende applicaties en platforms bekeken en hergebruikt worden. De geschilderde Pourbus kaart is ook toegankelijk op Geopunt, het centrale geografische informatieportaal van Vlaanderen. Daar kunt u de kaart bekijken en combineren met andere kaartlagen. Dat levert een interessant beeld op waarbij het heden kan vergeleken worden met de middeleeuwen.

Cultureel erfgoed

Door de samenwerking van Musea Brugge, agentschap Onroerend Erfgoed, Universiteit Gent en Digitaal Vlaanderen is dit topstuk toegankelijk gemaakt in digitale vorm. Een mooi voorbeeld van hoe technologie ingezet kan worden om historische documenten te bewaren en beschikbaar te stellen voor iedereen.