Gedaan met laden. U bevindt zich op: Mobiele app van Mijn Burgerprofiel gelanceerd voor alle Vlaamse gemeenten Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Mobiele app van Mijn Burgerprofiel gelanceerd voor alle Vlaamse gemeenten

Blogbericht
7 juli 2022

Vandaag lanceert Digitaal Vlaanderen de mobiele app van Mijn Burgerprofiel. De app is in zijn eerste versie onmiddellijk beschikbaar voor alle Vlaamse burgers. Zij vinden in de app alle dossiers en meldingen van de overheid op één plek, kunnen er eBox-documenten en attesten downloaden, nieuws volgen of premies en vergunningen aanvragen. Gemeenten kunnen ook een lokale variant van de app uitbrengen met een eigen branding en die app uitbreiden met lokale functionaliteiten, bijv. afspraken maken of een afvalkalender. Al 12 pilootgemeenten brengen tegen september zo’n lokale variant uit. Sint-Niklaas mikt zelfs al op lancering in de loop van juli. Over 2 jaar wil Vlaanderen alle lokale besturen aangesloten hebben.

De webversie van Mijn Burgerprofiel (www.mijnburgerprofiel.be) kende de afgelopen 2 jaren een enorme groei. Vandaag koppelen al meer dan 70% van de lokale besturen hun website met Mijn Burgerprofiel. Vorig jaar werd er 16 miljoen keer aangemeld in Mijn Burgerprofiel. Burgers kunnen er alle zaken met de overheid regelen, of het nu om een Vlaamse of een lokale materie gaat.

“Mijn Burgerprofiel was enkel in een webbrowser beschikbaar en steeds meer mensen deden dat vanop hun smartphone. De bouw van een mobiele app was dan een logische stap, zeker omdat meer Vlamingen over een smartphone beschikken dan over een computer. Vanaf vandaag, 8 juli, is deze app beschikbaar in de app stores”, vertelt verantwoordelijke van de afdeling Kanalenoplossingen Goedele Van der Spiegel.

Lokale varianten mogelijk via open framework

De app van Mijn Burgerprofiel wordt volgens dezelfde “no wrong door”-filosofie uitgewerkt als de webversie. Bij welke overheid burgers ook aanmelden tot Mijn Burgerprofiel, ze vinden er altijd al hun dossiers, meldingen en documenten.

Daarom is Mijn Burgerprofiel als een open framework ontwikkeld dat bestaat uit twee varianten:

  • De generieke Vlaamse app “Mijn Burgerprofiel”. Deze versie is meteen beschikbaar voor alle Vlamingen ouder dan 12 jaar. De app kunt u downloaden voor iOS(opent in nieuw venster) en voor Android.(opent in nieuw venster)
  • Een lokale variant van de Mijn Burgerprofiel app, met dezelfde mogelijkheden als de generieke app en aangevuld met specifieke functionaliteiten van de gemeente, bijv. voor evenementen, afspraken maken of afvalophaling. Digitaal Vlaanderen voorziet hiervoor een abonnementsformule zodat een lokale variant binnen het bereik ligt van zowel grote als kleine steden en gemeenten.

Goedele Van der Spiegel: “Lokale besturen en hun dienstenleveranciers kunnen zo het beste van twee werelden combineren: alle generieke functionaliteiten die Mijn Burgerprofiel standaard al aanbiedt, aanvullen met eigen systemen en functies. Zo realiseren we samen de visie om voor de burger alles zoveel mogelijk te bundelen bij de overheid die het dichtst bij hem staat: de stad of gemeente.”

Snelle start door samenwerking met Onze Stad App van Fairville

De mobiele app van Mijn Burgerprofiel is ontwikkeld door Digitaal Vlaanderen.

Om de uitrol ervan te versnellen sloot ze een samenwerkingsakkoord met Fairville, het softwarebedrijf dat het “Onze Stad App”-platform ontwikkelde waar 30% van de lokale besturen vandaag gebruik van maken. In deze samenwerking zullen de 90 lokale besturen die over een eigen, algemene “Onze Stad App” beschikken, overgaan naar het platform van Mijn Burgerprofiel. Fairville zal dus op termijn geen “Onze Stad App” meer ontwikkelen zoals die vandaag op de markt is, en zal met de ervaring in lokale apps Digitaal Vlaanderen en lokale besturen ondersteunen bij de verdere uitrol. Fairville blijft daarnaast actief met het huidig portfolio en andere digitale projecten voor lokale besturen. Met deze samenwerking zal Mijn Burgerprofiel snel de standaard worden onder de overheidsloketten en -apps.

Grote communicatiecampagne vanaf september

De app van Mijn Burgerprofiel is vanaf vandaag beschikbaar in de Apple App Store en in de Google Play Store. In de tweede helft van september zal een grote communicatiecampagne volgen om Mijn Burgerprofiel te promoten bij het grote publiek als hét kanaal om je zaken met de overheid te regelen. Tegen dan zullen ook vele pilootgemeenten klaar zijn met hun lokale variant. Ook de lokale besturen krijgen campagnemateriaal aangereikt waarmee zij in hun eigen communicatiekanalen de campagne extra kunnen versterken.

Tom Van Hecke, CEO Fairville en Goedele Van der Spiegel, verantwoordelijke van de afdeling Kanalenoplossingen bij Digitaal Vlaanderen

Interesse?

Heeft u als lokaal bestuur interesse om te koppelen met Mijn Burgerprofiel en de mobiele app? Neem dan contact op met info.mijnburgerprofiel@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)

Lokale besturen die vandaag Onze Stad App gebruiken en graag willen koppelen met Mijn Burgerprofiel, kunnen contact opnemen met Steven De Paepe van Fairville, steven@fairville.be(opent in uw e-mail applicatie) of +32 486 51 08 90