Gedaan met laden. U bevindt zich op: Trefdag bevestigt positie als ‘leading event’ voor digitale transformatie van overheden Nieuwsberichten van Digitaal Vlaanderen

Trefdag bevestigt positie als ‘leading event’ voor digitale transformatie van overheden

Nieuwsbericht
7 november 2023

Met meer dan 3500 aangemelde bezoekers was de #Trefdag23 numeriek onovertroffen en bewijst het event een echte magneet te zijn voor wie interesse heeft in de digitale transformatie van de overheid. Minstens even belangrijk is dat ook de kwaliteit van de sessies, de beursvloer en het netwerk de bezoekers tevreden stemt.

“De Trefdag is hèt evenement waar overheden en de digitale sector elkaar ontmoeten. Hier worden nieuwe samenwerkingen geboren, grenzen verlegd en ambities uitgesproken. De reacties van standhouders en bezoekers waren zeer positief en bevestigen dat de digitale versnelling het belang van de Trefdag alleen maar groter maakt.”

Jan Smedts

administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen

De openingsshow trok meer dan 1000 bezoekers

Met meer dan 1000 waren ze, de bezoekers die de openingsshow live hebben bijgewoond. Nog eens meer dan 800 mensen volgden vanuit de andere zalen of via de livestream die daags voordien was aangekondigd.

Jan Smedts opende als gastheer met de vijf uitdagingen van morgen en liet zich een aantal opmerkelijke uitspraken ontvallen, waaronder “IK ben de digibeet van morgen”. Zijn discours? De digitale evolutie gaat zo snel dat we allemaal digibeten dreigen te worden als we niet voortdurend mee evolueren. Hij had het ook over de rol van Europa, het belang van digitale veiligheid, proactieve dienstverlening, artificiële intelligentie en natuurlijk over inclusie.

China expert Pascal Coppens gaf vervolgens een verhelderende kijk op de digitale dynamiek in China en datakunstenaar Dries Depoorter zoog het publiek mee in een ander universum vol data.

U kunt de livestream van de opening hieronder herbekijken.

Boeiende presentaties en een drukbezochte beursvloer

De Trefdag bevestigde opnieuw dat het de place-to-be is voor wie mee wil zijn met de digitale transformatie van de overheid. En die is overal, zoals het thema ‘Connecting the dots’ aangeeft. Meer dan ooit is duidelijk dat alles met alles en iedereen met iedereen verbonden is.

Nieuwe verbindingen ontstaan op de beursvloer waar de drempels om met iemand te praten onbestaand zijn. Bestaande verbindingen worden er versterkt of hernieuwd en tijdens de vele presentaties worden ervaringen en visies gedeeld: van ‘edge computing’ tot ‘inclusie’, van geodata tot veilig aanmelden op een applicatie van de overheid, …

“Een inclusieve digitale transformatie betekent dat je alle spelers uit de quadruple helix meekrijgt: de overheid, de industrie, de universiteiten en de burgers. Het heeft geen zin om te digitaliseren op het tempo van de industrie of de technologie, los van het tempo van de burger. Ik zie de overheid als een soort metronoom en de Trefdag als een ontmoetingsplaats waar alle spelers aanwezig zijn. De industrie is er, de overheid is er in alle gedaanten en in elk van die verhalen hoor je ook de vierde helix, de burger.”

Lieven De Marez

Professor, Research Director imec-mict-UGent

Meer informatie?

De ‘aftermovie’ en de foto’s tonen impressies van de dag en schetsen de dynamiek op Trefdag 23.

De liveshow en de aftermovie kunt u hieronder bekijken.