Gedaan met laden. U bevindt zich op: Quickscan AI biedt overzicht van inzet AI binnen de Vlaamse overheid AI Expertisecentrum

Quickscan AI biedt overzicht van inzet AI binnen de Vlaamse overheid

Nieuwsbericht
27 juni 2025

Hoe vaak, waarvoor en door wie wordt artificiële intelligentie momenteel ingezet binnen de Vlaamse overheid? Om een antwoord te bieden op die vraag voerde Digitaal Vlaanderen een eerste Quickscan AI in de Vlaamse overheid uit.  

Het daaruit voortkomende rapport brengt het actuele AI-landschap binnen de Vlaamse overheid in kaart, met bijzondere aandacht voor toepassingen in beleidsvoorbereiding, interne werking en publieke dienstverlening. 

Het rapport baseert zich hiervoor op drie databronnen:

  1. Een online survey onder de leden van de Werkgroep AI-strategie, die liep van oktober 2024 tot maart 2025, die op vrijwillige basis kon ingevuld worden, en waarin hen gevraagd werd naar hun afgelopen of huidig gebruik van AI. Uit de ingezamelde gegevens, die nu ook de basis vormen van de AI-Radar, werden wel enkel de gegevens weerhouden die betrekking hadden op de Vlaamse overheid.

  2. Een bevraging in het najaar van 2024 van de partners van Digitaal Vlaanderen binnen de Vlaamse overheid.

  3. Een inventaris van AI-projecten uit een parlementaire vraag. Daarmee konden maar liefst 240 AI-projecten – zowel afgerond, lopend als gepland – binnen de Vlaamse overheid in kaart gebracht worden.

Enkele bevindingen uitgelicht

  • AI is vandaag aanwezig in alle beleidsdomeinen
    Elk beleidsdomein binnen de Vlaamse overheid heeft minstens één AI-project. De meeste activiteit wordt vastgesteld binnen het domein Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie, Landbouw en Sociale Economie.

  • Focus op procesoptimalisatie
    In elk beleidsdomein blijkt het hoofddoel van AI-toepassingen het verbeteren van interne processen, eerder dan het direct bedienen van burgers of bedrijven.

  • Ondersteuning van eigen medewerkers centraal
    AI wordt vooral ingezet om de administratieve en repetitieve taken van de eigen medewerkers efficiënter te maken. M365 Copilot speelt hierin een sleutelrol.

  • Veel projecten bevinden zich nog in experimenteerfase
    Een aanzienlijk deel van de AI-toepassingen bevindt zich nog in een verkennende of experimentele fase. In vergelijking met de Nederlandse overheid zijn er in Vlaanderen voorlopig minder AI-toepassingen die al volledig in gebruik zijn genomen.

  • Nood aan gepaste AI-governance
    Naarmate het gebruik van AI binnen de overheid toeneemt, wordt het steeds belangrijker om hier een duidelijk kader te voorzien voor governance, met aandacht voor regelgeving, risicobeheer, transparantie en ethiek.

Aanbevelingen voor het AI-beleid

Op basis van de analyse doet Digitaal Vlaanderen de volgende aanbevelingen:

  • Formuleer een duidelijke en gedragen AI-visie
    Gebruik het AI Playbook van het AI Expertisecentrum van Digitaal Vlaanderen niet enkel voor experimenten met AI, maar als basis voor een strategische aanpak rond het gebruik van AI binnen elk beleidsdomein.

  • Toets aan de AI Act
    Om aan de verplichtingen van de Europese AI-verordening te voldoen, is het belangrijk het risiconiveau van de AI-toepassingen in kaart te brengen, zeker bij AI-toepassingen die mogelijks als hoog risico kunnen ingeschat worden.

Digitaal Vlaanderen kan desgewenst ook aanvullende ondersteuning bieden bij de implementatie van de aanbevelingen. Neem hiervoor contact op via digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

Download het rapport

Het volledige rapport, inclusief de gebruikte methodiek en cijfers, zijn te raadplegen via onderstaande link: