De AVG/GDPR heeft tot doel om natuurlijke personen te beschermen inzake verwerking van hun gegevens, en om het vrije verkeer te waarborgen van persoonsgegevens binnen de Europese Unie. Overheden zijn verplicht een data protection officer (DPO) aan te stellen, ook gekend als de functionaris gegevensbescherming (FG). Met het Bureau voor Gegevensbescherming biedt Digitaal Vlaanderen overheden ervaren en onafhankelijke profielen aan, een breed ondersteuningsteam en een toolbox.

Voor wie?

Alle Vlaamse overheden kunnen een beroep op het bureau voor Gegevensbescherming. Zij worden door deze oplossing geadviseerd op het vlak van gegevensbescherming. Overheden kunnen een voltijdse of deeltijdse DPO afnemen, er is ook een breder juridisch/technisch ondersteuningsteam beschikbaar en een toolbox met o.a. sjablonen en opleidingen. Met dat drieluik is de oplossing interessant voor kleine en grotere entiteiten.

Waarom?

Voor overheden is het niet eenvoudig om deskundige, onafhankelijke en ervaren DPO-profielen te vinden en te houden die de context van de Vlaamse overheid kennen. Het Bureau voor Gegevensbescherming zet daar sterk op in, en bouwt een team uit van DPO’s en andere medewerkers gegevensbescherming zodat overheden kunnen kiezen of ze iemand voltijds of halftijds aanstellen. We zorgen ervoor dat de kennis op peil blijft, binnen de organisatie blijft en mee evolueert. We delen templates en sjablonen en leren van elkaars goede praktijken bij de overheid. Het bredere ondersteuningsteam ondersteunt entiteiten in de bredere zin, bijvoorbeeld bij het maken van audits en gegevensbeschermingseffectbeoordelingen, of het opstellen van verwerkersovereenkomsten en privacyverklaringen.

Het Bureau voor Gegevensbescherming voegt diensten en ondersteuning toe aan het dienstenbod van Vlaanderen Connect.

Drieluik als aanbod

Welke diensten biedt het Bureau voor Gegevenbescherming?