Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aan de slag met de downloadtoepassing Downloadtoepassing

Aan de slag met de downloadtoepassing

Digitaal Vlaanderen wil met haar Downloadtoepassing tegemoet komen aan de groeiende vraag naar een snelle en online overdracht van digitale geografische data. Deze downloadtoepassing maakt het mogelijk om bestanden te downloaden met op vraag gemaakte geografische uitsneden van datasets, datasetgroepen of entiteiten die door Digitaal Vlaanderen worden aangeboden.

Toegang

Om sommige producten te downloaden, is registratie via de Downloadtoepassing(opent in nieuw venster) verplicht. Naast de registratie heb je ook de juiste rechten nodig om producten te kunnen bestellen. Deze rechten, die toegewezen worden afhankelijk van het type organisatie waartoe je behoort, zullen de toegang tot bepaalde producten regelen.

In de loop van de voorbije jaren zijn echter het grootste deel van de data als “open data” beschikbaar gesteld waardoor ze vrij toegankelijk en te gebruiken zijn. Deze producten kunnen in de meeste gevallen zonder registratie gedownload worden.

Hoe een product downloaden?

In de Downloadtoepassing vind je een catalogus met alle producten die door Digitaal Vlaanderen worden verdeeld, gerangschikt volgens diverse categorieën. Je kan zowel een dataset, een entiteit als een datasetgroep downloaden. Een zoekfunctie helpt je het juiste product te vinden.

Als gebruiker kan je winkelen door op de winkelkar te klikken (voor de datasets waarvoor registratie noodzakelijk is) of door bij het detail van een product de knop ‘Toevoegen aan winkelkar’ te kiezen. Zo wordt je winkelkar gevuld. Deze wordt pas definitief bij afname (knop ‘Bestelling afnemen’). Je bestelling(en) kan je opvolgen onder ‘Mijn bestellingen’. Zodra een product uit je bestelling door Digitaal Vlaanderen is verwerkt, kan je dit tot 1 maand na de verwerkingsdatum downloaden via de knop ‘Download’.

Bij de meeste gratis opengestelde datasets is het niet nodig om (na registratie) het product toe te voegen aan je winkelkar en dus een uitsnede op maat te maken. Deze data kan je onmiddellijk downloaden vanuit de detailpagina van het product.

Data

In elk downloadpakket zal je standaard geografische data (vector of raster), artikeldocumenten (leesmij-tekst, metadata, gebruiksvoorwaarden...) en/of eventuele andere extra documenten of bestanden vinden.

Via de downloadtoepassing kan je zowel vectoriële als rasterdata verkrijgen. De vectordata waarvoor registratie noodzakelijk is (open of geen open data) kan je zelf op maat versnijden en worden ‘on the fly’ voor je samengesteld, op basis van de informatie in de Digitaal Vlaanderen-databank op dat moment. Op die manier krijg je steeds de meest actuele versie van het product.

Voor vectordata heb je de keuze tussen het ESRI Shapefile-formaat, het GML-formaat en het DXF-formaat (enkel voor het product GRBcad).

De rasterdata zijn enkel via vooraf gedefinieerde pakketten beschikbaar. Dit zijn pakketten die op voorhand door Informatie Vlaanderen worden gedefinieerd (de uitsnede, het formaat, …), gezipt en voor je klaargezet.

Ondersteuning

Voor vragen of opmerkingen over het gebruik en de werking van de Downloadtoepassing kan je steeds contact opnemen met de Helpdesk Digitaal Vlaanderen, tel. 09 276 15 00 of digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be, elke werkdag van 8u tot 19u.

Op de pagina’s over ‘Aan de slag’ zal je ook heel wat informatie terugvinden.