Gedaan met laden. U bevindt zich op: FLEPOS Centimeternauwkeurige positiebepaling Onze oplossingen

FLEPOS Centimeternauwkeurige positiebepaling

FLEPOS (Flemish Positioning Service) stuurt correctiesignalen voor centimeternauwkeurige satelliet positiebepaling uit ten behoeve van professionele toepassingen in Vlaanderen.

FLEPOS is een dienstverlening van Digitaal Vlaanderen waarbij correctiesignalen afkomstig van navigatiesatellieten via mobiel internet worden verspreid. Deze correctiesignalen maken het mogelijk om overal in Vlaanderen een positie nauwkeurig te bepalen.

Het gebruik van de FLEPOS-diensten is volledig gratis, enkel de verbindingskosten via mobiel internet tussen de gebruiker en FLEPOS zijn ten laste van de gebruiker.

Het FLEPOS-netwerk is gebiedsdekkend voor het Vlaamse Gewest, het Nederlandse deel van de Westerschelde en het Belgisch Continentaal Plat op de Noordzee. Het gebruik van FLEPOS voor RTK-metingen buiten deze gebieden wordt ten zeerste afgeraden.

Voor wie?

Sinds de oprichting in oktober 2002 is FLEPOS uitgegroeid van een systeem dat bijna uitsluitend door landmeters werd gebruikt, naar een bijna onmisbaar systeem dat gebruikt wordt in combinatie met andere professionele toepassingen zoals

  • data-inwinning met behulp van mobilemappingplatformen
  • precisielandbouw en machinesturing bij infrastructuurwerken
  • baggerwerken en maritieme operaties
  • drones voor professionele toepassingen

Ook wordt FLEPOS gebruikt in het onderwijs en bij innovatief onderzoek.

FLEPOS is evenwel niet bedoeld voor levenskritische toepassingen. Door de gebruikte RTK-technologie met bi-directionele communicatie, is de bandbreedte en rekenkracht beperkt en kan FLEPOS niet gebruikt worden voor massaconsumer-toepassingen (smartphones, IOT, grasmaaiers,..) met grote hoeveelheden afnemers.

Hoe werkt FLEPOS?

Het FLEPOS 3.0-netwerk bestaat momenteel uit 46 GNSS-referentiestations, waarvan Digitaal Vlaanderen 33 referentiestations in eigen beheer uitbaat. Deze 46 stations leveren data aan de RTK-dienstverlening. De RINEX-data van de stations in eigen beheer kan worden gedownload via de Reference Data Shop of via de FTP-site. Zowel de RTK-dienstverlening als de RINEX-data staan gratis ter beschikking van de gebruiker.

Actuele status

Bekijk de actuele status van het Flepos-netwerk via deze webpagina met de overzichtskaart(opent in nieuw venster).

In geval van storingen kan u de status volgen via de tweets op @FleposSupport(opent in nieuw venster).

Uitgelicht: Hoge zonneactiviteit en impact op RTK

Momenteel is het mogelijk dat RTK-gebruikers soms verminderde nauwkeurigheid ervaren en dat het langer duurt om een RTK fix oplossing te verkrijgen, dit door de huidige hoge zonneactiviteit. Dit fenomeen is inherent aan GNSS-technologie: dit geldt bij gebruik van alle satellietconstellaties, voor alle type GNSS-ontvangers en RTK-netwerken.

Lees er alles over in het nieuwsbericht

Relevante updates voor FLEPOS gebruikers voor 2024

Alle recente info over Flepos instellingen, aanpassingen aan FLEPOS-stations, de impact van de verhoogde zonneactiviteit en de uitfasering van 3G hebben we samengevat op de pagina met relevante updates voor FLEPOS gebruikers voor 2024.

Aan de slag met FLEPOS

Nieuws