Aankondiging

Sinds 23/1/23 staat de eerste versie van het vernieuwde Geopunt online

Amateur of expert? Geopunt zet u op weg

Geografische informatie speelt een zeer belangrijke rol in bijna alle ruimtelijke disciplines en werkvelden. Geopunt maakt het mogelijk om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en inzicht te krijgen in de waarde, de eigenschappen en de bruikbaarheid van het terrein. Het geoportaal maakt een laagdrempelig gebruik van geografische informatie mogelijk voor zowel overheidsinstanties, organisaties en bedrijven als geïnteresseerden. U vindt er info over onder andere percelen, gebouwen, wegen, rivieren en allerlei interessante plaatsen zoals sportaccommodaties, scholen en zorginstellingen. Daarnaast bevat de website ook luchtfoto’s, historische gegevens, milieugegevens, het gewestplan, overstromingskaarten en wegbeschrijvingen.

Op Geopunt vindt u ook kant-en-klare kaarttoepassingen over een thema. Zo hoeft u niet meer zelf te zoeken naar beschikbare kaarten over een onderwerp.

Ook voor experts heeft Geopunt heel wat te bieden:

  • Info over INSPIRE, GDI-Vlaanderen en metadata
  • Toegang tot plug-ins
  • Voeg zelf uw geo-gerelateerde nieuwsbericht of agendapunt toe
  • Voeg uw eigen dataset, service of applicatie toe aan de catalogus
  • Toon uw eigen dataset op de Geopunt-kaart

In de kijker: Geopunt vernieuwt!

Na 9 jaar is Geopunt dringend aan evolutief onderhoud toe om de bedrijfszekerheid te blijven garanderen. Samen met de stakeholders werd een visie en strategie ontwikkeld voor een nieuw geoportaal.

In 2022 werkt het team van Geopunt binnen Digitaal Vlaanderen aan een grote vernieuwing van het portaal. We gaan niet vernieuwen om te vernieuwen en wat goed is blijft behouden. Maar we streven bijvoorbeeld naar een geïntegreerde gebruikerservaring door in te zetten op wisselwerking met (domeinspecifieke) oplossingen van onze partners en Digitaal Vlaanderen, met als resultaat: ‘no wrong door’ meer om geo-informatie van de Vlaamse overheid op te zoeken.

> Hier leest u er alles over.

> Meer info over het vernieuwingstraject vindt u ook op onze publieke confluence-pagina(opent in nieuw venster).

> Wil u graag op regelmatige tijdstippen op de hoogte gebracht worden van de vorderingen, meldt u dan hier aan(opent in nieuw venster).

> De lancering van het vernieuwde Geopunt is gepland voor 23/01/23.

Korte rondleiding op Geopunt.be

Inhoud is aan het laden

Aan de slag met Geopunt

Meer informatie

Download

Deze flyers geven een beknopt overzicht van enkele toepassingen in Geopunt voor zowel beginnende als meer ervaren gebruikers: