Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aanmaken van RVV-records Recht van Voorkoop (RVV)

Aanmaken van RVV-records

Voorkooprechten gedefinieerd op Kadastraal planperceel of Patrimoniaal perceel

Om voorkooprechten op kadastraal planperceel te definiëren, moet u de zones waarbinnen begunstigden voorkooprechten kunnen uitoefenen, ‘kadastraliseren’. Hierbij moet je rekening houden met het feit dat het Harmoniseringsdecreet de volgende extra regel oplegt:

“Een perceel dat voor de helft of meer in een afgebakend gebied is gelegen, wordt voor het geheel in het Geografisch themabestand ‘Vlaamse voorkooprechten’ opgenomen. Is het voor minder dan de helft daarin gelegen, dan wordt het niet opgenomen.”

Bovendien stelt het Harmoniseringsdecreet onder andere dat “Digitaal Vlaanderen elk perceel dat in het Geografisch themabestand ‘Vlaamse voorkooprechten’ wordt opgenomen, identificeert volgens de kadastrale gegevens.”

Daarom werd beslist dat als referentielaag voor het ‘kadastraliseren’ van de zones waarbinnen voorkooprechten kunnen uitgeoefend worden, de dataset ‘Kadastraal percelenplan Vlaanderen’ (= CadGIS) van de AAPD moet gebruikt worden. De huidig geldende versie kunt u afladen via de downloadtoepassing van AAPD.(opent in nieuw venster)

Bepaalde soorttypes Vlaamse wooncode hebben niet noodzakelijk betrekking op het volledige kadastraal planperceel, daarom is het voor de soorttypes die betrekking hebben op de Vlaamse wooncode verplicht opladingen te doen tot op patrimoniaal perceel.

Hoe kan informatie over voorkooprechten geleverd worden?

Het Geografisch themabestand ‘Vlaamse voorkooprechten’ bestaat uit een lijst van voorkooprechten die de combinatie vormen van een kadastraal perceelnummer, het soorttype Vlaams voorkooprecht, één of meerdere begunstigde(n) van dit Vlaamse voorkooprecht, hun volgorde, en de optionele velden: partitienummer, begindatum en einddatum. Deze combinatie noemen we gemakshalve een RVV-record en elke levering voor het RVV-themabestand is bijgevolg een lijst van RVV-records.

Om de lijst met RVV-records aan te maken wordt gewerkt met codes per soorttype Vlaams voorkooprecht en per begunstigde van het Vlaams voorkooprecht. De combinatie tussen de code enerzijds en het label (ofwel soorttype; ofwel begunstigde) anderzijds wordt bijgehouden in referentielijsten:

Soorttype of begunstigde toevoegen of wijzigen

Als je een ontbrekend soorttype Vlaams voorkooprecht en/of een ontbrekende begunstigde van een Vlaams voorkooprecht wil toevoegen aan de referentielijsten of als je een wijziging wil aanbrengen aan een soorttype Vlaams voorkooprecht en/of een begunstigde van een Vlaams voorkooprecht, kan je contact opnemen met de Helpdesk Digitaal Vlaanderen via 09 276 15 00 of digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie), elke werkdag van 8u tot 19u.

Aanleverspecificaties RVV-records

De RVV-records van een levering kunnen de RVV-records van de vorige levering ofwel integraal vervangen, ofwel ze via verschilbestanden bijwerken. Naar gelang het geval verschilt de datastructuur van de op te laden RVV-records. De leveringsspecificaties(PDF bestand opent in nieuw venster) voor de RVV-records geven de uitgebreide uitleg over de structuur en de inhoud van deze records.

Een volgende specificatie is dat u de RVV-records in XML- of CSV -formaat moet leveren. In de leveringsspecificatie staat uitgelegd hoe de structuur van de beide formaten eruit moet zien.