Deelnemende entiteiten Sandbox-werking

Teams van vijftien entiteiten uit diverse beleidsdomeinen gaan aan de slag met Sandbox Vlaanderen. Alle entietiten die dit wensen kunnen toetreden tot de Sandbox-werking.

Sandbox-Vlaanderen-ambassadeurs

Binnen elke entiteit is een Sandbox-ambassadeur aangeduid. Hij/ zij is de verbindingspersoon (SPOC) tussen de entiteit en de Sandbox. Indien je vragen hebt over Sandbox Vlaanderen, of je wilt een Sandbox-experiment opstarten of meer weten over een experiment in een andere entiteit, neem contact op met jouw ambassadeur.

Matchmaking in twee richtingen

Entiteiten kunnen ingaan op voorstellen van start-ups of zelf innovatieve starters challengen met specifieke uitdagingen.

 • Innovatieve starters contacteren zelf Sandbox Vlaanderen om hun product voor te stellen

  • De matchmaker van Sandbox Vlaanderen zoekt een geïnteresseerd team binnen de Vlaamse overheid.
  • Ziet jouw team het zitten om het aanbod van de start-up te testen, dan brengt hij jullie samen voor een kennismaking.
  • Is er een match, dan kunnen jullie starten met een experiment.
  • Gedurende drie maanden werkt een gemengd projectteam van jouw entiteit en de onderneming aan de oplossing van een concreet probleem.
 • Jouw entiteit zoekt naar inspiratie en innovatieve oplossingen voor een een probleem of specifieke businesscase.

  • Definieer jouw probleem of businesscase als challenge. Deze uitdaging dient binnen drie à vier maanden met bestaande oplossingen tot toonbare resultaten te kunnen leiden.
  • Sandbox Vlaanderen publiceert alle challenges op een publieke online marktplaats.
  • De matchmaker van Sandbox Vlaanderen gaat op zoek naar de ondernemingen met interessante oplossingen voor de voorgestelde challenges. Innovatieve bedrijven dienen hun voorstel in en worden uitgenodigd om bij jou hun oplossing te pitchen.
  • Jouw entiteit kiest de meest interessante match. Jullie kunnen nu starten met een experiment.

  Sjabloon challenge

  Download hier het sjabloon (Word bestand) om een Sandbox-Vlaanderen-challenge aan te maken. Stuur het ingevulde document naar sandbox@vlaanderen.be (opent in uw e-mail applicatie). We nemen contact met je op om verder af te spreken.

Verloop van het experiment

 • Samen met de start-up vormen de medewerkers van jouw overheidsdienst een projectteam. Jullie bepalen samen de doelstellingen en de verwachte resultaten van het experiment, spreken een sprintplanning af, en zijn vertrokken… De matchmaker van Sandbox Vlaanderen faciliteert het hele proces.
 • Gedurende drie tot maximum vier maanden werken jullie samen aan de oplossing van het concrete probleem, op basis van het product van de start-up. Sandbox Vlaanderen zorgt voor een zone waarbinnen jullie kunnen experimenteren: uitdiepen wat de noden zijn, testen of de oplossing werkt, nagaan of de oplossing rijp is voor implementatie.
 • Jullie documenteren de resultaten en de verworven inzichten, om samen te presenteren aan het management.
 • De resultaten worden breed gedeeld binnen de Vlaamse overheid en de Sandbox-community.

Wat levert het mij op?

De finaliteit van het experiment is dat jouw entiteit inspiratie opdoet en nieuwe inizchten genereert. Je brengt het product (nog) niet in productie.

Sandbox Vlaanderen werkt met het principe van de ‘gesloten portefeuille’. Dat betekent dat er geen vergoedingen worden betaald, door geen van de partijen.

Natraject: 'kopen bij start-ups' & PIO

Is je entiteit klaar om een oplossing aan te kopen op basis van een lastenboek, overweeg dan zeker de nieuwe marktplaats voor start-ups en scale-ups ((opent in nieuw venster)).

Waar Sandbox Vlaanderen bedoeld is om te innoveren en te experimenteren, doelt ‘kopen-bij-start-ups’ ((opent in nieuw venster)) op het vereenvoudigen en promoten van het kopen van jonge ondernemingen. Twee verschillende maar complementaire zaken dus.

Is jouw entiteit klaar voor een innovatieve overheidsopdracht? Dan kan dit ook via het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO). Meer info vind je hier ((opent in nieuw venster)).