Gedaan met laden. U bevindt zich op: Verenigingsregister Onze oplossingen

Verenigingsregister

Het Verenigingsregister is de nieuwe databron met basisgegevens van (feitelijke) verenigingen. Het Verenigingsregister is het (data)hart van het Verenigingsloket. De datadiensten van het Verenigingsregister zijn beschikbaar voor instanties die hun dienstverlening ten aanzien van verenigingen willen optimaliseren.

Voor overheden en publieke instellingen, die in het kader van hun dienstverlening nood hebben aan identificeerde basisgegevens van verenigingen, werd het Verenigingsregister gelanceerd. Het register biedt in eerste instantie een antwoord op de problematiek van de vele feitelijke verenigingen en afdelingen van koepelorganisaties die momenteel nergens uniek geïdentificeerd worden en zich ook niet kunnen aanmelden in naam van hun verenging. Voor verenigingen die zijn opgenomen in het KBO voorziet het register in bijkomende identificerende gegevens, eigen aan het feit dat ze een vereniging zijn (zoals hun activiteiten en doelgroepen).

Doelstellingen

  • Stap 1

    Eenmalige registratie van verenigingen en hun contactpersonen

  • Stap 2

    Maximaal hergebruik van verenigingsgegevens

Relatie Verenigingsregister - Verenigingsloket

Het Verenigingsregister is een belangrijk fundament van het Verenigingsloket, één van de vier hoofdloketten die gedefinieerd werden in de digitale dienstverleningsstrategie. Met dit loket wil het departement Cultuur, Jeugd en Media de dienstverlening voor verenigingen op één platform samenbrengen, digitaliseren en vereenvoudigen. Zo wordt het overzicht beter, de administratieve last voor verenigingen en koepels kleiner en kunnen dienstverleners beter inspelen op hun behoeften.

De ontwikkeling van het verenigingsregister is een samenwerking tussen Departement Cultuur, Jeugd en Media en agentschap Digitaal Vlaanderen.

Nieuws