Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het door Digitaal Vlaanderen gecoördineerde EU project DUET wint 'Best Enabling Technology Award' Over ons

Het door Digitaal Vlaanderen gecoördineerde EU project DUET wint 'Best Enabling Technology Award'

DUET staat voor ‘Digital Urban European Twin’. Het is een H2020 project dat door Digitaal Vlaanderen wordt gecoördineerd en waarin samengewerkt wordt met 15 partners waaronder imec. Met behulp van digitale modellen (digital twins) van steden en regio's kunnen beleidsbeslissingen getest worden voorafgaand aan de implementatie.

Het project won op 17 november 2021 de World Smart City Award voor “best enabling technology project” tijdens de Smart City World Expo in Barcelona.

 

World Smart City Award 2021

Deze prijs zet het innovatieve karakter van de Vlaamse regio in de kijker. Lieven Raes, manager bij Digitaal Vlaanderen en coördinator van het DUET-project zei na ontvangst van de award: “Dit is een fantastische erkenning voor het DUET-team. En ook een heuse ondersteuning voor de ambitie van onze partnersteden, Athene, Pilsen en de regio Vlaanderen, die hun dienstverlening willen verbeteren aan de hand digitalisering. DUET maakt het mogelijk om in een digitale experimenteeromgeving multidisciplinair en risicovrij te creëren. Lokale besturen kunnen zo het effect van het beleid al onderzoeken voordat het in de praktijk wordt uitgerold. De focus ligt momenteel op gezonde mobiliteit, ruimtelijke ordening en burgerbetrokkenheid.”

DUET gebruikt open data en datamodellen uit verschillende bronnen van een stad en integreert ze met nieuwe technologische mogelijkheden zoals kunstmatige intelligentie en geavanceerde analyses. Zo ontstaat een ​​replica van een stadsomgeving waar beleidsexperimenten veilig afgetoetst kunnen worden. Susie Ruston McAleer van 21c, een van de oprichters van DUET ziet het zo: “In de komende vijf jaar zal het gebruik van digitale tweelingen (digital twins) een revolutie teweegbrengen in de manier waarop steden beslissingen zullen nemen. Deze technologie zal het ware potentieel van open data ontgrendelen. Steden zullen het effect van hun beleid vooraf kunnen aftoetsen in een veilige digitale omgeving en zo de stadservaring voor iedereen verbeteren.”

De jaarlijkse World Smart City Awards is een prestigieuze internationale wedstrijd. Ze erkent wereldwijd baanbrekende projecten, ideeën en strategieën die de wereld leefbaarder, duurzamer en economisch levensvatbaarder maken. De prijzen gaan naar de meest innovatieve en succesvolle projecten die worden uitgevoerd en ontwikkeld op het gebied van data en technologie. Lieven Raes nam woensdag zelfs een prestigieuze award in ontvangst op het Smart City Expo World Congress.

Meer over DUET op https://citytwin.eu/(opent in nieuw venster)