Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaamse strategie Informatieveiligheid Vlaamse digitale strategie

Vlaamse strategie Informatieveiligheid

De Strategie voor Informatieveiligheid heeft als doel om de digitale weerbaarheid van de Vlaamse overheid fors te versterken.

Waarom een Strategie voor Informatieveiligheid?

De toenemende digitalisering introduceert risico’s maar ook opportuniteiten voor de werking van de Vlaamse overheid. Om hierop een antwoord te kunnen bieden, keurde de Vlaamse Regering op 15 oktober 2021 de Strategie voor Informatieveiligheid goed.(opent in nieuw venster) Doel van deze strategie is om op een proactieve manier de digitale weerbaarheid van de Vlaamse overheid fors te versterken.

Informatieclassificatie

Het verhogen van de digitale weerbaarheid van de overheid is van strategisch belang. De potentiële impact zoals uitval van systemen of lekken, legitimeren de keuze van de Vlaamse Regering voor een heldere en sterke informatieveiligheidsstrategie. Lees hier meer over informatieclassificatie.

Programma Informatieveiligheid

Doel van het programma

Voor de implementatie van de Strategie voor Informatieveiligheid(opent in nieuw venster), heeft de overkoepelende informatieveiligheidsdienst, het Team Informatieveiligheid van Digitaal Vlaanderen, het Programma Informatieveiligheid (PIV) gelanceerd. Het doel van het programma bestaat erin om:

  • een aanpak van informatiebeveiliging realiseren overheen de volledige Vlaamse overheid;
  • de digitale competenties van de organisatie te verhogen;
  • de digitale processen weerbaarder en de infrastructuur robuuster te maken.

Realisatie van het programma

Aan de hand van acties en deliverables geeft het team Informatieveiligheid een concrete invulling aan het programma. Het programma loopt tot midden 2024.