Gedaan met laden. U bevindt zich op: Waarom de SEMIC-conferentie dit jaar meer dan ooit uw aandacht verdient Digitaal Vlaanderen

Waarom de SEMIC-conferentie dit jaar meer dan ooit uw aandacht verdient

Nieuwsbericht
16 april 2024

SEMIC komt op 27 juni naar het hart van de Europese unie, en wordt daar georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met Digitaal Vlaanderen. Reden genoeg dus om uit te kijken naar het beloftevolle programma met als titel “Interoperable Europe, from vision to reality”. De groeiende aandacht voor semantische interoperabiliteit en de hoge verwachtingen rond het programma dat door Digitaal Vlaanderen inhoudelijk wordt samengesteld, wijzen nu al in de richting van een topeditie. Ziehier een eerste indruk van wat komt.

SEMIC in actie

De centrale vraag van SEMIC24 is hoe we de brug kunnen slaan tussen Europa’s visie voor een naadloos geconnecteerde digitale publieke sector en de concrete acties die daarvoor nodig zijn. Met name de invloed van AI op de implementatie van interoperabiliteit wordt opnieuw een belangrijk thema. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht wat semantische interoperabiliteit betekent voor de snel opkomende dataspaces. Ook de discussie over datakwaliteit komt aan bod, net als de impact van EDGE-computing. De thema’s worden zowel strategisch als technisch benaderd, want het programma voorziet parallelle tracks voor ICT-ers en voor strategische- of businessprofielen. SEMIC vergeet ook de economische realiteit niet: de link met bedrijven wordt steeds nadrukkelijker en de samenwerking steeds belangrijker. Voor elk wat wils dus. Naar goede gewoonte start de dag met een spraakmakende keynote en een niet te missen panel waarin vooraanstaande opiniemakers zetelen.

Geëngageerde community

Bezoekers van SEMIC zijn moeilijk in één profiel te bevatten. De logische gemene deler is dat ze interesse hebben in semantische interoperabiliteit en datastandaarden. Ze strijken neer uit verschillende landen en hebben een diverse achtergrond, van juridisch of organisatorisch tot ICT pur sang. Ze komen ook uit verschillende bestuursniveaus: regio’s, steden, lidstaten. Kennisuitwisseling staat hier echt centraal en natuurlijk ook de vele interbestuurlijke contacten die er gelegd worden.

Het is ook goed om te weten dat SEMIC een trouwe en geëngageerde community kent. Dat blijkt ook nu weer, want de “pre-conference workshop” -zeg maar de technische prelude van de conferentie daags voor de conferentie- is al helemaal volgeboekt. Inschrijven voor de conferentie zelf kan gelukkig nog wel.

Voor het eerst een studenten track

SEMIC24 maakt voor het eerst ook ruimte voor studenten en de academische wereld. Velen toonden interesse in de ontwikkelingen die daar vandaag de toon zetten. Op zich waren de kennisinstellingen al vele jaren aanwezig, maar in juni wordt dit dus ook een aparte track. Op die manier komt ‘The Next Generation Digital Government’ in beeld.

Semic heeft plaats in de Square Brussels Meeting Center, Kunstberg in Brussel op donderdag 27 juni.

Meer informatie op https://semic2024.eu/(opent in nieuw venster)

Inschrijven kunt u op https://semic2024.eu/registration/(opent in nieuw venster)