De energiefactuur bestaat uit 3 delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen.

De nettarieven dekken de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. U betaalt ze via uw elektriciteitsfactuur aan uw leverancier. Die maakt de nettarieven over aan uw distributienetbeheerder.

Tot eind 2022 werden de nettarieven aangerekend op basis van uw verbruik (kWh). Sinds januari 2023 is dat anders. Een deel van de nettarieven wordt aangerekend op basis van hoeveel elektriciteit u tegelijk gebruikt (kW) (=het capaciteitstarief). Voor een doorsnee gezin gaat het over een klein stukje van de elektriciteitsfactuur. Het capaciteitstarief is dus geen bijkomend tarief, maar enkel een andere manier van aanrekenen.

Sinds begin 2023 is er in de nettarieven geen onderscheid meer tussen het dag- en nachttarief. De nettarieven die u betaalt, hangen niet langer af van het moment waarop u verbruikt.

Het onderscheid tussen de duurdere dag- en goedkopere nachturen verdwijnt enkel voor het deel nettarieven op uw elektriciteitsfactuur, niet voor het deel energiekost. Uw leverancier bepaalt die energiekost. Leveranciers kunnen dus contracten blijven aanbieden met andere energieprijzen voor uw dag- en nachtverbruik.

Waarom?

De energietransitie: dat betekent meer en meer rijden, verwarmen en leven op elektriciteit. Door bewuster om te gaan met energie en ons verbruik te spreiden, zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt. Zo zijn er minder grote investeringen nodig om het net aan te passen en houden we de nettarieven voor iedereen onder controle. Dat is in het voordeel van ons allemaal.

Het capaciteitstarief moedigt iedereen aan om het net efficiënt te gebruiken: wie hoge pieken veroorzaakt betaalt meer dan wie zijn verbruik spreidt. Vooral voor wie grote stroomverbruikers heeft, zoals een elektrische wagen of warmtepomp, wordt het belangrijk om het gebruik ervan te spreiden en de installatie eventueel slim aan te sturen. Zo kunt u merkbaar besparen op uw factuur.

Impact op uw portemonnee?

Met de online simulator (opent in nieuw venster)van de VREG kunnen gezinnen en bedrijven op laagspanning inschatten hoeveel nettarieven zij vanaf 2023 betalen.

Lees deze pagina in: