Gedaan met laden. U bevindt zich op: Energieprestatiecertificaat voor een publiek gebouw (EPC Publiek)

Energieprestatiecertificaat voor een publiek gebouw (EPC Publiek)

Gebouwen of gebouweenheden waarin publieke organisaties gevestigd zijn die aan een groot aantal personen overheidsdiensten verstrekken en die groter zijn dan 250 m² moeten permanent beschikken over een geldig EPC.

 

Het EPC Publiek wordt gradueel vervangen door het EPC Niet-Residentieel. Vanaf 1 januari 2025 kan een EPC Publiek voor geen enkele publieke gebouweenheid meer gebruikt worden om te voldoen aan de verplichting.

Algemene EPC plicht voor niet-residentiële gebouwen, wat met publieke gebouwen?

Publieke gebouwen of gebouweenheden met een bruto vloeroppervlakte groter dan 250 m² moeten verplicht over een energieprestatiecertificaat (EPC) beschikken. Het voorblad van dit EPC moet op een zichtbare plaats opgehangen worden, om het publiek te tonen hoe energiezuinig het gebouw is.

Vroeger werd deze verplichting ingevuld door de opmaak van een EPC voor publieke gebouwen (EPC Publiek), maar dit wordt tegen 1 januari 2025 volledig vervangen door het EPC Niet-Residentieel.

Dat betekent dat sinds 1 januari 2024 elk groot publiek gebouw en elk groot overheidsgebouw over een EPC Niet-Residentieel moet beschikken. EPC’s Publiek die op dat moment nog geldig zijn, kunnen niet meer gebruikt worden om te voldoen aan de verplichting. Er is een EPC Niet-Residentieel nodig om aan de uithangplicht te voldoen.

Voor kleine publieke gebouwen kan tot uiterlijk 1 januari 2025 een EPC Publiek gebruikt worden om te voldoen aan de uithangplicht, op voorwaarde dat de metingen opgestart zijn voor 1 januari 2023 en dat het EPC Publiek uiterlijk op 1 februari 2024 werd ingediend.

Veelgestelde vragen