Webinar EPC NR op 22 mei 2025
Op 22 mei 2025 organiseerde het VEKA een webinar over het uitsluiten van grote gebouwdelen uit het beschermde volume, de nauwkeurigheid van meters en een stand van zaken van BACS.
Herbekijk het integrale webinar
Herlees de presentatieslides
Gestelde vragen tijdens het webinar
Aanpak groot deel buiten beschermd volume
Bruikbare vloeroppervlakte, met als kanttekening dat het deel industrie buiten het beschermd volume ligt, maar voor de bepaling van de bruikbare vloeroppervlakte voor dit deel wordt dit dan zo bepaald.
Indien de scope ook het deel industrie waar het productieproces doorgaat bevat, moet dit gasgebruik ook meegenomen worden in de metingen
Ja, dit wordt meegenomen in de gemeten kWh/m².
Het is praktisch niet altijd mogelijk om het deel waarvoor het EPC NR moet opgesteld worden uit te splitsen in de metingen. Hierdoor zijn er opties voorzien om een groter deel dan de scope mee te nemen, zoals vermeld in deel II.5.2 van het IP. Er wordt dus zo veel mogelijk ingezet op metingen, maar sommige stromen zijn niet meetbaar. Indien een groter deel dan de scope wordt opgemeten, moet alle hernieuwbaar en niet-hernieuwbaar energiegebruik van dit volledige deel meegenomen worden.
Dat mag, als alle hernieuwbare en niet-hernieuwbare energiegebruik van het hele deel wordt meegenomen, zoals vermeld in deel II.5.2 van het IP.
Dit wordt forfaitair verdeeld op basis van de verdeling in gebruik uit het net en PV, zoals vastgelegd in de formulestructuur van het EPC NR.
Nauwkeurigheid meters
Ja, deze worden altijd verondersteld te voldoen aan de eisen.
Het feit dat er steeds in dezelfde maand moet gemeten worden, is overgenomen van de werkwijze van de nutsbeheerders. Aangezien het label gebaseerd is op de verhouding van de gebruiken, is de afwijking hierdoor ook minder groot. De minimale nauwkeurigheid wordt gevraagd om zeker te zijn dat het om kwalitatieve meters gaat. Er wordt een basiskwaliteit van de meters gevraagd, gelijkaardig aan nutsmeters. Daarnaast wordt er geen recent kalibratie attest gevraagd, de feitelijke nauwkeurigheid zal dus ook nog afwijken indien het om een oudere meter gaat.
Het is toegelaten een meetresultaat uit te lezen via een app. Het is echter belangrijk dat de meting zelf gebeurt via een meter die voldoet aan de kwaliteitsvoorwaarden, zoals vermeld in het IP.
Momenteel zijn hier geen voorbeelden van.
Alle niet-nutsmeters moeten voldoen aan de voorwaarden zoals vermeld in het IP. In mindering brengen van energiegebruik uit laadpalen heeft niet altijd een (groot) positief effect op het label, aangezien zowel het gebruik uit het net als dit uit PV zal verlaagd worden door de software.
Daarnaast is het zo dat meters die gebruikt worden voor facturatie MID-gecertificeerd moeten zijn, en ze in dat geval ook in aanmerking komen voor EPC NR.
Indien de meter werkt als een terugdraaiende teller, beschouwt u deze inderdaad ook zo bij de invoer.
Dit kan u best navragen bij de netbeheerder die de meter plaatste, de kanalen hangen af van het type meter.
De bepaling van het aantal draaiuren van een brander mag u niet gebruiken. U moet ofwel het stookoliedebiet meten, ofwel de door de ketel geleverde warmte.
Dit kan u best navragen bij de netbeheerder die de meter plaatste, de kanalen hangen af van het type meter.
BACS: stand van zaken
De drempel geldt alleen voor toestellen die hydraulisch of door koelmiddelleidingen verbonden zijn. Vermoedelijk zal u met eenzelfde splittoestel de drempel van 290kW ook niet overschrijden.
Inderdaad, als ze volledig onafhankelijk van mekaar werken, moeten ze niet opgeteld worden.
In de EPC NR software geeft u voor elke opwekker het vermogen in. Om te bepalen of er al dan niet voldaan is aan voorwaarde voor BACS, moet u de vermogens van de opwekkers die hydraulisch of koeltechnisch gekoppeld zijn, optellen.
De bewijslast ligt bij de eigenaar. Als het vermogen niet gekend is, wordt verondersteld dat de BACS-plicht geldt. Vaak is het vermogen via het kentekenplaatje eenvoudig af te lezen. In geval van complexe situaties, kan u ons steeds contacteren.
Het is inderdaad onze bedoeling deze eisen te integreren, aangezien het toepassingsgebied hetzelfde is. Let wel, dat betekent niet dat de verlichtingsinstallatie ook op het BACS moet aangesloten zijn.
We hebben hier een voorstel voor uitgewerkt, dat echter nog politiek goedgekeurd moet worden. Het is echter onze bedoeling te werken met een objectieve, algemene uitzondering, en geen individuele inschatting per gebouw, door een energiedeskundige.
Die mogelijk bestaat vandaag al. U zal al de meters, opgenomen in het EPC NR, ook terugvinden in gebouwenpas. We bekijken momenteel wel om de mogelijkheden binnen gebouwenpas uit te breiden, zodat het dynamischer wordt dan enkel een plaats waar meterstanden kunnen ingevoerd worden.
Dergelijke praktische werkwijze moet nog vastgelegd worden.
Overige vragen
Momenteel is dit niet beschikbaar.
Momenteel is er een voorstel van verstrengingspad voorzien naar 2050. Er is voorzien om label E gradueel te verstrengen, dus over X jaar label D en verder. Dit zal gecommuniceerd worden van zodra het politiek goedgekeurd is.
Dit moet/kan nergens gemeld worden. In geval van sloop, kan u op voorhand wel al een uitzondering aanvragen.
Momenteel is dit nog niet mogelijk. U kan wel al invoer starten op een ‘dummy’ eenheid en dan dit later dupliceren naar de juiste eenheid. Merk wel op dat niet alles wordt overgenomen bij dupliceren, zoals bv. metingen.
Momenteel is dit niet mogelijk, maar dit is een gekend verbeterpunt dat wordt onderzocht.
Bepaalde fabrikanten voorzien een output waar uit blijkt of het toestel aan het koelen of verwarmen is. Dit kan dan naast de metingen van het elektriciteitsgebruik gelegd worden om dan te sommeren welk gebruik voor de koelmodus en voor de verwarmingsmodus kan toegekend worden.
Dit is een gekend probleempunt, het is de bedoeling dat dit binnenkort opgelost is.
Een elektriciteitsmeter is doorgaans beperkt in kost. Het gaat ook niet zozeer om het hebben van een attest, maar om het halen van een bepaald label. Dit label gaat in de toekomst verstrengen, dus er gaan sowieso maatregelen moeten genomen worden. In het vorige webinar werden er sowieso al tips gegeven over hoe je kan adviseren naar een beter label toe.
Een kitchenette hoeft niet ingevoerd te worden als een keuken. Indien er voorzieningen zijn om maaltijden te bereiden, maar deze worden niet gebruikt op het moment van opmaak EPC, geeft u toch in dat er een keuken is. Het aantal maaltijden per dienst geeft u alleen in wanneer deze gekend zijn, als de keuken niet wordt gebruikt, dan geeft u bij aantal maaltijden ‘onbekend’ in, dus niet ‘0’.
Dit is momenteel niet voorzien.
Aangezien er delen zijn groter dan 250 m² met een NR bestemming, wordt het deel industrie uit het BV gehaald. De totale oppervlakte is hier dan 700 m², dus dit wordt gezien als een grote NR eenheid en moet een EPC NR hebben tegen 1/1/ 2026.
Dit geeft u in als een keuken, met aantal maaltijden onbekend.
Ja, zie ook de voorbeelden in het webinar van 28 november 2024.
In dit geval kan deskundige B de eenheden waarvoor een EPC bestaat maar die hij/zij wil meenemen in de scope, invoeren als eenheden ‘andere dan niet-residentieel’. Het gebruik van deze eenheden wordt meegenomen in het label en dit staat zo op het attest, maar er wordt geen EPC NR gegenereerd voor deze eenheden.
Blijf op de hoogte
Schrijf u in op de EPC-nieuwsbrief