Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wijzigingen 2024 Methodiek EPC NR Documenten voor de energiedeskundige type D

Wijzigingen 2024 Methodiek EPC NR

In de loop van 2023 werden een aantal wijzigingen aan de methodiek uitgewerkt, die hebben geleid tot een nieuwe versie van het Inspectieprotocol(PDF bestand opent in nieuw venster) en Formulestructuur(PDF bestand opent in nieuw venster). Om u snel een beeld te geven, lijsten we hieronder de voornaamste wijzigingen op. 

Wijzigingen met betrekking tot energielabel

Restwarmte

In 2023 is het EPC NR gelanceerd, met een energielabel bepaald op basis van het aandeel hernieuwbare energie. Vanaf 2024 zal naast hernieuwbare energie ook restwarmte meegenomen worden in het label. De indicator voor de langetermijndoelstelling, ILTD , vormt vanaf dan de basis voor het label en is een maat voor hoeveel hernieuwbare energie en restwarmte de eenheid gebruikt. Doorheen de teksten, in de software en op het certificaat wordt de term ‘aandeel hernieuwbare energie’ dan ook systematisch vervangen door de term ‘indicator voor langetermijndoelstelling’ of ‘energielabel’.

Om restwarmterecuperatie op de site te kunnen inrekenen, is in de software een opwekker ‘Restwarmterecuperatie op de site’ toegevoegd. Hier kan u 2 types invoeren: directe restwarmterecuperatie en restwarmterecuperatie met een warmtepomp.

Restwarmte aangeleverd via een warmtenet kan u invoeren door het aandeel restwarmte van dit net in te voeren.

Hernieuwbare koeling

Om te bepalen welke technologieën als hernieuwbaar worden beschouwd en welke niet, hanteren we de Europese definities. Onlangs werd de bijlage VII bij de Europese Richtlijn 2018/2001 aangepast waardoor koeling als (deels) hernieuwbaar wordt beschouwd, als de prestatie hoog genoeg is.

Concreet wordt het hiervoor in de software mogelijk om meters toe te voegen aan koelmachines. Indien u deze kan opmeten, zal efficiënte koeling dus bijdragen tot een beter energielabel.

Hernieuwbare koeling wordt op een andere manier ingerekend dan warmte, om deze reden blijft het belangrijk om bij omkeerbare warmtepompen ook de modus (koeling/verwarming) mee op te meten.

Wijzigingen met betrekking tot energiescore

Ventilatie

De berekende ventilatieverliezen bleken te laag ingeschat. Om deze meer realistisch te maken, werden 2 wijzigingen doorgevoerd:

  • de bezettingsgraad werd verhoogd naar 0,15 personen per m²
  • de impact op de ventilatieverliezen van de veronderstelde tijdsfractie dat er geventileerd wordt, werd aangepast.

Deze wijzigingen hebben geen impact op de invoer in de software.

Sanitair warm water

De impact van sanitair warm water op de energiescore kan zeer groot zijn. Daarom werden 2 aanpassingen doorgevoerd.

  • Als het aantal bereide maaltijden in een keuken gekend is, kan u ook die werkelijke waarde invullen. Dat zal vaak gunstiger zijn dan de forfaitaire waarde die tot nu toe altijd werd gehanteerd.
  • De gemiddelde lengte van de leidingen naar een keukenaanrecht is verlaagd van 20m naar 10m.

Restwarmterecuperatie

Installaties die gebruik maken van restwarmterecuperatie op de site kunnen gekoppeld worden aan een opwekker van het type restwarmterecuperatie (zie ‘Restwarmte’ hierboven). Restwarmterecuperatie kan nu dus ook rechtstreeks ingerekend worden in de energiescore.

Hulpenergie

Tot nu werd een combilus in de software enkel gekoppeld aan een installatie voor sanitair warm water. Daardoor is niet geweten aan welke installatie voor ruimteverwarming deze combilus daarnaast ook gekoppeld is. Dit werd toegevoegd als extra invoer, zodat de hulpenergie voor de distributie correcter wordt berekend.

Zonneboiler

De achterliggende berekening voor de bijdrage van een thermische zonne-energiesysteem werd verfijnd. Er is geen bijkomende of andere invoer door de energiedeskundige vereist.

Verlichting

Het specifieke vermogen voor gloeilampen, (eco)halogeenlampen, andere technologieën of ‘ongekend’ werd verlaagd van 0,040 kW/m² naar 0,020 kW/m², wat meer in lijn ligt met de realiteit.

Andere wijzigingen

Bestemmingen

De indeling in bestemmingen werd hier en daar licht gewijzigd, met als doel een betere benchmarking mogelijk te maken.

Bouwjaar

Het bouwjaar van het gebouw wordt vanaf nu ook opgevraagd. Dit gebeurt louter om statistische redenen.