Gedaan met laden. U bevindt zich op: EVC-traject voor beroepskwalificatie pijplasser

EVC-traject voor beroepskwalificatie pijplasser

Inhoud beroep

De pijplasser last pijpverbindingen met het halfautomaat- en het TIG-proces in verschillende lasposities om lasverbindingen in laaggelegeerd constructiestaal te realiseren. Hij

  • stelt de stukken samen
  • regelt de laspost
  • voert kwaliteitscontroles uit.

Hij werkt in de metaalconstructie, in onderhoudsactiviteiten voor de nucleaire, petrochemische, voedings- of farmaceutische industrie, in de metaalbewerking, bij de vervaardiging van halffabricaten, in de bouwsector … zowel binnen het eigen bedrijf als op locatie. Hij voert vooral weerkerende handelingen uit volgens het lasplan en de lasmethodebeschrijving. Mogelijk moet hij lasten dragen en in moeilijke houdingen en omstandigheden werken. Hij volgt de ontwikkelingen binnen de sector op, is leergierig en volgt opleidingen. Hij wisselt op een constructieve en gebruiksvriendelijke manier info uit met collega’s, derden en opdrachtgevers en gaat aandachtig om met gevaarlijke situaties, veiligheids- en milieuvoorschriften.

Info EVC-traject

In de EVC-standaard pijplasser(PDF bestand opent in nieuw venster) vind je gedetailleerde info over het EVC-traject.

Als je bij een EVC-testcentrum je ervaring als pijplasser wil aantonen, doe je dat aan de hand van een praktijkproef en een schriftelijke meerkeuzetoets.

De instructietaal bij de proeven is het Nederlands. Je hebt dus minstens een basiskennis van het Nederlands nodig om de proeven af te leggen.

Je moet:

  • minimum 1 meerlagige pijpverbinding lassen met het TIG-proces binnen een beperkte tijdspanne,
  • minimum 1 meerlagige pijpverbinding lassen met het halfautomatisch proces binnen een beperkte tijdspanne,
  • minimum 1 lasconstructie met maximaal 12 onderdelen samenstellen, monteren en hechten binnen een beperkte tijdspanne.