“We dagen deelnemers uit om anders te denken” – Eva Heuts
Een sterke focusgroep draait op een sterke dynamiek. Dat blijkt uit de werking van de focusgroep ‘Natuurversterkende Stedenbouw’, waar (een diverse mix van) geëngageerde experts, beleidsmakers en ontwerpers onder leiding van VIBE vzw en de Vlaamse Milieumaatschappij samenwerken rond één doel: het integreren van natuurversterkende principes in de stedenbouw. Eva Heuts, Facilitator Regeneratieve Ontwikkeling bij VIBE vzw en trekker van deze focusgroep, deelt haar inzichten.
Rijke uitwisseling van inzichten, ervaringen en expertise
“Onze focusgroep telt een veertigtal leden,” vertelt Eva Heuts. “Een groot deel daarvan is bijna altijd aanwezig bij onze activiteiten. Dat zorgt voor een positieve, energieke dynamiek en een enorme rijkdom aan kennis.” De deelnemers komen uit heel uiteenlopende hoeken: steden en gemeenten, provincies, studiebureaus, ontwerp- en landschapsbureaus, regionale landschappen en nog veel meer. “We willen nog graag een projectontwikkelaar laten aansluiten, want ook die stem is belangrijk om integrale samenwerking alle kansen te geven.”
Interactieve oefeningen met concrete projecten
Focusgroepen werken samen aan concrete terreinrealisaties. Zo bundelt de focusgroep ‘Natuurversterkende stedenbouw’ verschillende projecten rond dat specifieke thema. Deelnemers gaan aan de slag om samen tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen, eigen aan het soort project. Ze verhogen zo samen het ambitieniveau van elk project dat deelneemt aan deze Green Deal.
Projectvoorstelling via webinars: slim omgaan met tijd
Om de groepssessies maximaal te benutten, organiseerde de focusgroep vooraf twee webinars. “Daarin stelden alle doeners hun projecten voor,” zegt Eva. “Zo leerden de andere deelnemers de projecten kennen en konden ze ook vragen stellen. Wie wil, kan de opnames herbekijken. Dat spaart tijd tijdens de sessies zelf.”
Voor de meesten is het de eerste keer dat ze projecten op deze manier bekijken.
Uit de comfortzone
“Intussen hebben we al vier werkvergaderingen georganiseerd, waarbij we door middel van oefeningen rond de ingediende stedenbouwkundige projecten maximaal inzetten op interactie. We gebruiken daarbij tools en frameworks van regeneratieve ontwikkeling en dagen deelnemers uit om anders te denken en werken. Voor de meesten is het de eerste keer dat ze projecten op deze manier bekijken,” vertelt Eva. Die aanpak maakt indruk. “Dat gaat soms buiten de comfortzone of gekende methodes, maar we hopen dat de deelnemers op het einde van de rit de meerwaarde van deze aanpak kunnen ervaren hebben.”
De methodiek biedt voordelen voor iedereen. “De indieners van de projecten – de ‘doeners’ – krijgen feedback vanuit zoveel hoeken dat hun projecten echt groeien,” vertelt Eva. “En de andere deelnemers – de ‘helpers’ en ‘supporters’ – nemen nieuwe inzichten en inspiratie mee naar hun eigen organisatie. Die wisselwerking is goud waard.”
We brengen vraag en aanbod bij elkaar. Dat zorgt voor een echte kruisbestuiving.
Kruisbestuiving
De werking van de groep blijft niet hangen in theorie. Er werd ook een bevraging georganiseerd naar de kennisnoden en aanwezige expertise bij de deelnemers. “Zo brengen we vraag en aanbod bij elkaar. Dat zorgt voor een echte kruisbestuiving,” aldus Eva. Op basis van die input bezocht de groep in september twee inspirerende plekken: Zennelab en Asiatpark in Vilvoorde.
“We gingen daar op vraag van onze deelnemers dieper in op participatie en het creëren van draagvlak, alsook het concept van ecosysteemdiensten en natuurweefselplanning,” vertelt ze. “Asiatpark is een heel concreet voorbeeld van natuurweefselplanning, terwijl Zennelab sterk inzet op participatie en draagvlakcreatie.” Tijdens de volgende bijeenkomst komt een nieuw thema aan bod: alternatieve financiële tools en methodieken. “Er zit al heel wat kennis daarover in de groep zelf. We gaan die aanboren.”
Lerend Netwerk bevestigt belang van betrokkenheid en projectregisseur
Het Lerend Netwerk van maart draaide rond de ‘landschapsreflex’, een thema dat nauw aansluit bij de focusgroep van Eva. “De keynotes, het panelgesprek en de interactieve sessies onderstreepten de noodzaak om stakeholders vanaf het begin te betrekken, zodat er een breed draagvlak is. Daarnaast is een projectregisseur die het project van begin tot einde opvolgt en regisseert, en op die manier naar een hoger niveau kan tillen, cruciaal. Ook in onze sessies kwamen die noden al meermaals naar boven.”
Naar een concreet handboek rond regeneratieve ontwikkeling
Bij afloop van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving in 2027 wil de groep alle opgedane kennis en ervaringen bundelen in een praktisch handboek voor de toepassing van regeneratieve ontwikkeling binnen stedenbouwkundige projecten. “Dat willen we dan meegeven aan alle deelnemers, met een duidelijk overzicht van te volgen stappen, tools die ze kunnen gebruiken en concrete voorbeeldprojecten die binnen onze focusgroep zijn uitgewerkt. Ten slotte hopen we de leerlessen uit onze focusgroep ook te laten doorstromen naar de werkgroepen van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving,” besluit Eva.
Over de focusgroep 'Natuurversterkende Stedenbouw'
Maak kennis met deze focusgroep en de ingediende projecten.