Gedaan met laden. U bevindt zich op: Come Together: samen maken we een vuist tegen racisme en discriminatie in het voetbal Nieuwsberichten

Come Together: samen maken we een vuist tegen racisme en discriminatie in het voetbal

Nieuwsbericht
27 september 2023

Voetbal brengt overal ter wereld mensen samen. Maar de teamsport is niet altijd een feest. Racisme en discriminatie blijven opduiken, zowel op professioneel als op amateurniveau. Daarom lanceerde de Belgische Voetbalbond in 2021 het actieplan ‘Come Together’ met acties rond sensibilisering en repressie, met steun van de Vlaamse en Waalse overheid.

Herinner jij je de strafschop van Lukaku tijdens de voetbalwedstrijd tussen Cagliari en Inter Milaan in 2019? De Cagliari-supporters joelden de Inter-spits uit met oerwoudgeluiden. Voor de Belgische Voetbalbond (KBVB) was de maat toen vol. Sindsdien zet de organisatie voluit in op de strijd tegen racisme en discriminatie. Nog geen jaar later startte Samia Ahrouch als kersverse inclusiemanager bij de KBVB.

1 op de 3

Samia: “Om zicht te krijgen op de omvang van het probleem, lieten we 2 studies uitvoeren door de KU Leuven en de VUB. En eerlijk gezegd: we schrokken van de resultaten. 1 op de 3 jeugdvoetballers gaf in het onderzoek aan dat hij of zij ooit het slachtoffer was van discriminatie of racisme. Bij de meisjes was dat bijna 50%. En uit een bevraging bij de scheidsrechters bleek dat maar 60% discriminatie rapporteert. Het meldpunt voor incidenten bestaat al langer, maar daar kwamen maar een 3-tal meldingen per jaar binnen. Er moest dus iets veranderen.”

Luisteren, communiceren en opleiden

“Het actieplan Come Together is een samenwerking tussen de hele Belgische voetbalwereld: de KBVB, de Association des Clubs Francophones de Football, Voetbal Vlaanderen en de Pro League”, legt Samia uit. “We maakten het meldpunt voor incidenten veel laagdrempeliger en bekender. Iedereen kan bij ons ook workshops volgen om elke vorm van discriminatie sneller te detecteren en er gepast op te reageren: voetbalcoaches, scheidsrechters, clubbestuurders, spelers, supporters, noem maar op. En met onze bewustwordingscampagne Come Together houden we mensen een spiegel voor. Tot nu toe lag de focus van het actieplan vooral op voorvallen op en rond het veld. Die focus breiden we vandaag verder uit naar online haatspraak.” De Belgische Voetbalbond maakte ook werk van meer diversiteit in de eigen organisatie. Door vacatureteksten aan te passen en veel breder te verspreiden, steeg de complementariteit en diversiteit in gender, leeftijd, afkomst, …

Als bond hebben we de verantwoordelijkheid om onze spelers te beschermen.

Samia Ahrouch

Inclusiemanager KBVB

Daders aanpakken

Met de steun van de Vlaamse en Waalse overheid gaat de Belgische Voetbalbond nog een stap verder. Sinds 1 juli 2021 bestaat er een Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme, die 2 keer per week racisme- en discriminatiezaken behandelt – goed voor meer dan 200 tuchtuitspraken in 2 jaar tijd. Samia: “Bij de opstart lag de focus vooral op sancties uniformiseren voor heel België. Het kan gaan om een geldboete of een schorsing van 6 maanden tot 2 jaar. Maar omdat we echt een mentaliteitsverandering willen, werkten we ook alternatieve maatregelen uit met Kazerne Dossin, het AfricaMuseum en Play4Peace. Kazerne Dossin heeft bijvoorbeeld een gezinstraject voor veroordeelde minderjarigen.”

Come Together-awards

In 2023 organiseert het Belgische voetbal de eerste editie van de Come Together-awards. Nog tot 30 september kun je voetbalclubs nomineren die strijden tegen discriminatie en racisme, of inclusie bevorderen. In de jury zitten ex-Rode Duivel Mbo Mpenza, Red Flame Justine Vanhaevermaet en Rode Duivel Amadou Onana.

“We hebben elkaar nodig”

Samia: “Het mooie aan Come Together is dat iedereen aan hetzelfde zeel trekt: van voetbalorganisaties, de overheid tot justitie. Samen zorgen we ervoor dat iedereen zich goed en aanvaard voelt. Het is een werk van lange adem, maar elke melding, elke uitspraak, elk clubinitiatief zet iets belangrijks in beweging.”

Bijna alle profvoetbalclubs hebben een antidiscriminatieplan. We ondersteunen de clubs om dat om te zetten naar levend beleid.

Seppe Verbist

Football & Social Responsibility Manager - Pro League

Kwetsende spreekkoren

Als vertegenwoordiger van de 28 profclubs in België speelt ook de Pro League een belangrijke rol in het Come Together-verhaal. Football & Social Responsibility Manager Seppe Verbist: “Sinds 2018 heeft de Pro League een antiracismeplan met een aanpak om kwetsende spreekkoren aan te pakken. Clubs moeten verplicht op zoek naar overtreders en voor die supporters zijn er verplichte vormingen. We moedigen de clubs ook aan om gevallen te melden en we volgen die dossiers binnen de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme op. De sancties vormen een belangrijke stok achter de deur, een sluitstuk van een beleid dat ook sterk inzet op preventie en bewustwording.”

Van plan tot actie in het profvoetbal

“Het succes van elk plan is de gedragenheid bij de partners. We zetten dus sterk in op de aanpak bij onze profclubs. Er beweegt al heel wat. Zo hangen er bij veel clubs boodschappen tegen discriminatie. KAA Gent ontwikkelde een opleiding rond intercultureel samenleven en diversiteit. In het stadion van SV Zulte-Waregem en Club Brugge hangen er QR-codes die je kunt scannen om discriminatie of racisme te melden. En voetballer Zinho Gano ging begin dit jaar langs in Waregemse scholen om te getuigen over discriminatie. Zulke initiatieven willen we nog meer stimuleren en ondersteunen. Veel clubs hebben wel een antiracisme- en antidiscriminatieplan. Alleen blijft het soms bij theorie en ontbreekt de praktijk.”

Diversiteit op het veld én de tribune

“Een tweede punt waaraan we willen werken is diversiteit in de stadions zelf. Hoewel we veel diversiteit op het voetbalveld zien, zien we dat in de tribunes nog minder. We willen de samenleving ook vertegenwoordigd zien in onze tribunes, dat helpt bij de sociale correctie.”

De Pro League presenteerde op 26 september 2023 zijn Football & Social Responsibility-beleidsplan(opent in nieuw venster) voor 3 seizoenen aan de pers. Inclusie en de strijd tegen discriminatie zijn daar belangrijke pijlers van.