Gedaan met laden. U bevindt zich op: Overgangsmaatregelen VOP, SINE, LDE en MWA

Overgangsmaatregelen VOP, SINE, LDE en MWA

Met de invoering van individueel maatwerk is het beleidskader voor de tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking vereenvoudigd. Individueel maatwerk bouwt verder op 4 maatregelen die verdwijnen: de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), de Sociale Inschakelingseconomie (SINE), de Lokale Diensteneconomie (LDE), de maatwerkafdelingen (MWA) van collectief maatwerk. 

Overgangsmaatregelen VOP

Deze overgangsmaatregelen gelden voor iedereen die ten laatste op 30 juni 2023 een Vlaamse ondersteuningspremie kreeg toegekend. Hebt u graag een beknopt overzicht van de overgangsmaatregelen voor VOP? Raadpleeg de infographic(PDF bestand opent in nieuw venster).

Overgangsmaatregelen SINE

Met de SINE-voordelen bedoelen we de doelgroepvermindering van RSZ, de herinschakelingsuitkering via RVA of via het OCMW.

Overgangsmaatregelen LDE

De lokale diensteneconomie gaat sinds 1 juli 2023 geleidelijk op in individueel maatwerk. Het is de bedoeling dat alle opgestarte trajecten van doelgroepmedewerkers worden voltooid. LDE-ondernemingen krijgen de mogelijkheid om hun werking voort te zetten in het kader van collectief maatwerk of individueel maatwerk. Het Departement Werk en Sociale Economie neemt contact met u op om de overgangsmaatregelen en de nieuwe regelgeving te bespreken.

Meer informatie:

Overgangsmaatregelen MWA

De maatwerkafdelingen in het kader van collectief maatwerk zijn verdwenen en sinds 1 juli 2023 opgegaan in individueel maatwerk. Het is de bedoeling dat alle opgestarte trajecten van doelgroepmedewerkers worden voltooid. Ondernemingen met een maatwerkafdeling krijgen de mogelijkheid om hun werking voort te zetten in het kader van collectief maatwerk of individueel maatwerk. Het Departement Werk en Sociale Economie neemt contact met u op om de overgangsmaatregelen en de nieuwe regelgeving te bespreken.

Meer informatie: