Gedaan met laden. U bevindt zich op: Van civil servant naar civil entrepreneur Inspiratie

Van civil servant naar civil entrepreneur

Speel in op nieuwe kansen.

Innovatie, ook voor de publieke sector

In The Entrepreneurial State(opent in nieuw venster) doorprikt professor in Economics of Innovation and Public Value Mariana Mazzucato de mythe dat innovatie alleen uit de bedrijfswereld komt.

Vaak wordt de overheid verguisd als een log en traag bureaucratisch orgaan, terwijl de private sector meer geassocieerd wordt met dynamiek en vernieuwingsdrang. De Londense professor toont aan dat de publieke sector niet zo sterk verschilt van de private sector en dat het tijd is om de vooroordelen bij te stellen.

Een balans tussen stabiliteit en vernieuwing

In een boeiend rapport(PDF bestand opent in nieuw venster) legt de Europese Commissie uit dat de balans tussen vernieuwing en stabiliteit ervoor zorgt dat een overheid zich altijd moet blijven ontwikkelen. Een overheid die zich alleen richt op stabiliteit en continuïteit vervreemdt immers van de taken, positie en ingesteldheid die de samenleving verwacht.

De overheid kan dus alleen inspelen op de complexe maatschappelijke uitdagingen van de 21ste eeuw wanneer ze veerkrachtig is, pro-actief zorgt voor gedragen oplossingen en haar publieke meerwaarde continue hernieuwt. Daarnaast moet ze zorgen voor stabiliteit, continuïteit en rechtszekerheid. Ambtenaren moeten in hun rol als civil servant zorgen voor een kwaliteitsvolle, oplossingsgerichte en efficiënte dienstverlening. Dat de overheid dit deel van haar taak nog steeds effectief oppakt, heeft ze getoond tijdens deze pandemie-crisis.

De overheid zal een heel ander evenwicht moeten vinden tussen beheer, stabiliteit en voorspelbaarheid enerzijds en leiderschap, verandering en innovatie anderzijds. Als civil entrepreneur moet het accent verschuiven naar een meer pro-actieve houding om gezamenlijke oplossingen te zoeken en in te spelen op nieuwe kansen.

Europese Commissie

Evolueren naar een nieuwe rol

Het InnovatieNetwerk Overheid ondersteunt de evolutie van civil servant naar civil entrepreneur. Daarom biedt INO ontwikkelingspaden aan waarin medewerkers kunnen leren en experimenteren, met een empathische en toekomstgerichte blik, in samenwerking en over de grenzen van organisaties heen. Zo zijn ze in staat om daadkrachtig, creatief en innovatief de complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

Het INO-team kwam interessante visies tegen over de rol van civil entrepreneur. Een greep hieruit:

Jouw suggesties

Met jouw suggesties kunnen we een dialoog voeren in het InnovatieNetwerk Overheid. Mail ze naar ino@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

Abonneer je op de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en activiteiten van INO, abonneer je dan op de INO-nieuwsbrief.

De Vlaamse overheid respecteert de persoonlijke levenssfeer van de gebruikers. Je persoonlijke gegevens die je ons hier meedeelt worden vertrouwelijk behandeld en worden enkel gebruikt om je op de hoogte te houden. Je gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en niet voor andere doeleinden gebruikt. Lees meer in onze privacyverklaring.