Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijke restaurants en cafés Inter

Toegankelijke restaurants en cafés

Iedereen heeft recht om te genieten van een lekker hapje of drankje. Ook mensen met een handicap, oudere mensen of ouders met kleine kinderen in een kinderwagen. In een toegankelijke zaak kan iedereen binnen en telt elke klant. 

Bent u een ondernemer en baat u een restaurant of café uit? Deel dan de informatie over de toegankelijkheid van uw zaak op iedereenoveral.be(opent in nieuw venster). Iedereen kan dat trouwens. Ook klanten met of zonder beperking kunnen hun ervaring delen over hun bezoek aan een restaurant of café. Zo weet iedereen wat te verwachten.

Magazine

Alle informatie over toegankelijke restaurants en cafés bundelde Inter in een magazine: tips, getuigenissen, medailles … U leest het er allemaal. Neem even de tijd om het te doorbladeren en laat u inspireren.

Deel toegankelijkheidsinformatie

Deel de toegankelijkheidsinfo over uw restaurant of café op iedereenoveral.be(opent in nieuw venster). Maak gratis een login aan en vul de online vragenlijst in. Een kleine inspanning met een grote meerwaarde. Zo kan elke bezoeker op voorhand nagaan hoe toegankelijk uw zaak is.

Ga voor goud!

Scoort uw zaak goed? Dan krijgt u een extraatje en ziet u op de website een medaille bij uw restaurant of café verschijnen. Is er nog wat werk aan de winkel of wilt u nog beter doen? Dan kan u bij Inter terecht voor concrete tips. Zelfs al is uw zaak niet meteen volledig toegankelijk, met enkele kleine maatregelen kunt u vaak een wereld van verschil maken.

Hulp nodig?

Een volledig toegankelijke zaak creëren, dat begint al van bij het ontwerp. Opent u binnenkort een restaurant of café? Of plant u een grondige renovatie van uw zaak? Kies dan voor een inclusief ontwerp, waarbij de klant centraal staat. Want dat is uiteindelijk toch voor wie u het doet.

Weet u niet goed hoe te beginnen met verbeteringen? Inter helpt u verder met advies op maat. Uitbaters van restaurants en cafés willen vaak werk maken van de toegankelijkheid van hun zaak, maar denken dat het onbegonnen werk is. Maakt u zich zorgen om de kostprijs, ingrijpende werken, het eindresultaat of weet u gewoon niet waar u moet beginnen? Neem dan contact op met Inter op 011 26 50 30 of info@inter.vlaanderen(opent in uw e-mail applicatie).

Laat uw stem horen als bezoeker

Klanten met en zonder beperking kunnen een beoordeling achterlaten over de toegankelijkheid van een zaak. Hoe meer restaurants en cafés beoordeeld worden, hoe hoger toegankelijkheid op de agenda komt. Deel dus uw ervaring over het bezoek op de detailpagina van de zaak op iedereenoveral.be(opent in nieuw venster).

Kwam de informatie die u vooraf kreeg overeen met uw ervaring ter plaatse. Is de naam van een restaurant of café veranderd? Is de zaak niet meer open? Of is de informatie niet meer actueel? Laat het weten via iedereenoveral@inter.vlaanderen(opent in uw e-mail applicatie). Zo werken we samen aan meer informatie over toegankelijkheid voor iedereen.

Loïc en Seppe doen de test

Om de toegankelijkheid van restaurants en cafés te testen, gingen TV-chef Loïc Van Impen en rolstoeler Seppe Hemerijckx samen op stap. Kijk mee waar het vlotjes loopt en ook welke kleine en grote drempels ze tegenkomen.

Inhoud is aan het laden

Wat zegt de regelgeving?

Hoe toegankelijker, hoe beter natuurlijk. Maar er zijn ook een aantal basisnormen in de bouwaanvraag opgenomen waaraan elke zaak moet voldoen. Welke regels er voor uw restaurant of café gelden, hangt af van de publiek toegankelijke oppervlakte: 

  • Bij minder dan 150m² publiek toegankelijke oppervlakte gelden er normen voor de toegang en het toegangspad. 

  • Tussen de 150m² en 400 m² zijn er normen voor het gelijkvloers. Is er op de verdieping een andere functie die u niet op het gelijkvloers vindt, dan moeten die verdieping en de weg ernaartoe ook wettelijk in orde zijn.  Een voorbeeld: heeft u een verbruiksruimte op het gelijkvloers en een feestzaal op een verdieping? Dan moeten beide aan de normen voldoen. Is er alleen eentje op de verdieping? Dan gelden de normen ook daar en op de weg ernaartoe. 

  • Vanaf 400m² moet uw gebouw volledig voldoen aan de regelgeving voor toegankelijkheid. Ook de ruimtes op de verdieping(en) en de weg ernaartoe. 

Meer info vindt u op www.toegankelijkgebouw.be/regelgeving(opent in nieuw venster).