Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijkheid en Universal Design Inter

Toegankelijkheid en Universal Design

In een toegankelijke samenleving doet iedereen volwaardig en zelfstandig mee: jong, oud, met of zonder beperking en in alle omstandigheden. Als je een beperking hebt, heb je dus pas een handicap als de omgeving niet aangepast is aan jouw mogelijkheden.

Wat is toegankelijkheid?

Onze leefomgeving bestaat uit verschillende onderdelen: producten, diensten, gebouwen, evenementen, informatie, buitenruimten.

Toegankelijkheid zorgt ervoor dat iedereen die vlot en zonder drempels kan gebruiken. Wat je omstandigheden ook zijn.

Meer uitleg over toegankelijkheid.

Hoe krijgen we een toegankelijke leefomgeving?

Door te ontwerpen voor iedereen. Dat is een manier van ontwerpen die rekening houdt met alle verschillende soorten gebruikers. Zonder aparte aanpassingen voor wie anders is dan het gemiddelde.

Het doel is een mooie en aantrekkelijke vormgeving. En een resultaat dat iedereen kan gebruiken.

Meer uitleg over ontwerpen voor iedereen.

Als je van bij de start rekening houdt met toegankelijkheid, vallen de kosten ook goed mee. Dat toont ook het onderzoek van UHasselt naar de kosten en baten van toegankelijke gebouwen aan.

Toolbox voor steden en gemeenten

Een toegankelijke stad of gemeente, daar is elk beleidsdomein mee verantwoordelijk voor. Voor alle domeinen kan je advies en begeleiding vragen.

In de toolbox voor steden en gemeenten vind je hulpmiddelen en goede voorbeelden om zelf aan de slag te gaan.

Vorming

Op zoek naar een vorming over toegankelijkheid? Of een inleefsessie om te ervaren hoe het is om een handicap te hebben? Ontdek het aanbod.