Zelf op het internet

© Jeroen Van Looy

U hoeft niet zelf een computer te kopen om op het internet te raken. Vaak vindt u op een van deze plekken in de buurt mogelijkheden om op het internet te gaan:

Wilt u zelf internet in huis halen, dan hebt u niet veel nodig:

  • een computer, laptop, tablet of smartphone
  • een internetverbinding: vaak volstaat een kleine uitbreiding van uw tv- of telefoonabonnement. Op sommige plaatsen kunt u gebruik maken van draadloos internet (wifi). Er zijn verschillende soorten abonnementen.
    • Vast: om thuis op het internet te surfen
    • Mobiel: om via uw gsm of tablet te surfen waar u maar wil

U kunt bij heel wat telefoon- en kabeloperatoren terecht voor een internetverbinding. U vraagt best goed na wat er in het aanbod zit dat u wil. Er bestaan immers grote prijsverschillen. Om daarvan een overzicht te krijgen, kunt u terecht op bestetarief.be. Met behulp van die website kunt u een voordelig tarief berekenen of laten berekenen.

Bent u ouder dan 65 jaar en hebt u een beperkt inkomen? Dan hebt u misschien recht op een sociaal tarief ((opent in nieuw venster)) en betaalt u dus minder voor uw abonnement. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) of bij uw operator. Komt u in aanmerking voor een sociaal tarief? Dan dient u een aanvraag in bij de operator van uw keuze ((opent in nieuw venster)).

Een opleiding volgen

Er bestaan heel veel opleidingen waar u als leek of als gevorderde computerlessen en lessen voor het internet kunt volgen. Elk jaar vindt in Vlaanderen een digitale week ((opent in nieuw venster)) plaats. Er zijn dan heel wat verschillende leuke leerrijke activiteiten.

Voor intensere opleidingen kunt u onder meer terecht in een Centrum voor Basiseducatie ((opent in nieuw venster)) of in een Centrum voor Volwassenenonderwijs ((opent in nieuw venster)). Beide centra maken onderdeeld uit van het volwassenenonderwijs.

Een ander initiatief in Vlaanderen en Brussel zijn de centra van Avansa ((opent in nieuw venster)). Zij organiseren een waaier aan activiteiten die volwassenen persoonlijke, sociale en culturele competenties bijbrengen en die deelname aan de samenleving stimuleren.