Een energieleverancier is niet hetzelfde als een netbeheerder.

 • De netbeheerder zorgt voor het vervoer van elektriciteit en aardgas via de leidingen. Wie uw netbeheerder (opent in nieuw venster)is, hangt af van uw woonplaats. U kunt uw netbeheerder dus niet zelf kiezen.
 • Uw verbruik betaalt u aan uw leverancier van aardgas of elektriciteit. Een leverancier kunt u wel zelf kiezen.

Factuur, leveringscontract, agressieve verkoopstechnieken

 1. Dien eerst een klacht in bij uw energieleverancier.
 2. Bent u niet tevreden over het antwoord dat u kreeg:

Certificaten zonnepanelen, aansluiting of afsluiting, defecte meter of budgetmeter, schade door storing, technische aspecten,...

 1. Dien eerst een klacht in bij uw netbeheerder.
 2. Als u niet tevreden bent over het antwoord van uw netbeheerder 

Premies van de netbeheerder voor energiebesparing

Een klacht over de toekenning of uitbetaling van een premie van de netbeheerder in Vlaanderen.

 1. Dien eerst een klacht in bij netbeheerder Fluvius via het online klachtenformulier (opent in nieuw venster).
 2. Bent u niet tevreden met het antwoord, dan kunt u een klacht indienen bij de Klachtencommissie van Fluvius (opent in nieuw venster).
 3. Als u niet tevreden bent over het antwoord dat u kreeg in stap 1 of 2, stuur uw klacht naar het Vlaams Energieagentschap (VEA), per post, e-mail of met het online contactformulier (opent in nieuw venster).
 4. Bent u ontevreden over de behandeling van uw klacht door VEA, dan kunt u een klacht indienen bij de Vlaamse Ombudsdienst op het gratis nummer 1700 (elke werkdag van 9 tot 19 u) of via klachten@vlaamseombudsdienst.be (opent in uw e-mail applicatie).

VREG en prosumententarief

Hebt u een klacht over de werking van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) of over het prosumententarief? 

 1. Dien eerst een klacht in bij de VREG
 2. ​Als u niet tevreden bent over het antwoord van de VREG, dan kunt u een klacht indienen bij de Vlaamse Ombudsdienst op het gratis nummer 1700 (elke werkdag van 9 tot 19 u) of via klachten@vlaamseombudsdienst.be (opent in uw e-mail applicatie).