Voorwaarden

Om met een langere en zwaardere vrachtwagen (LZV) te rijden, moet u voldoen aan 3 voorwaarden:

 1. U bent in het bezit van een bekwaamheidsattest of
  • een gelijkwaardig attest van het Waalse Gewest of het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest
  • een geldig CCV-certificaat ‘Chauffeur Lange Zware Voertuigen van het Nederlands Centraal Bureau Rijbewijzen’ uitgereikt voor 2 november 2020.
 1. U hebt minimaal 5 jaar ervaring met het besturen van een vrachtwagencombinatie waarvoor een rijbewijs C+E vereist is. 3.
 2. U hebt de laatste 3 jaar geen rijverbod van meer dan 15 dagen gehad. U bent als hoofdstraf dus niet voor meer dan 15 dagen van het recht vervallen geweest om een motorvoertuig te besturen.

Een bekwaamheidsattest verkrijgen

Om een bekwaamheidsattest te krijgen, moet u een opleiding volgen en slagen voor het examen. Lees hieronder meer over de opleiding en het examen.

 • Stap 1

  Opleiding volgen

  De opleiding tot LZV-bestuurder bestaat uit een theorie-en praktijkgedeelte. U volgt de opleiding in een erkend opleidingscentrum.

  Bekijk de lijst met erkende opleidingscentra.(PDF bestand opent in nieuw venster)

  Deelnamevoorwaarden:

  • U hebt minimaal 5 jaar ervaring als bestuurder van een vrachtwagencombinatie en beschikt over een rijbewijs C+E.
  • U hebt de laatste 3 jaar geen rijverbod van meer dan 15 dagen gehad. U bent als hoofdstraf dus niet voor meer dan 15 dagen van het recht vervallen geweest om een motorvoertuig te besturen.

 • Stap 2

  Examen afleggen

  U legt het examen af in het opleidingscentrum waar u de opleiding hebt gevolgd. Dat doet u binnen de 30 dagen na uw eerste opleidingsdag.