Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een langere en zwaardere vrachtwagen (LZV) besturen

Een langere en zwaardere vrachtwagen (LZV) besturen

Er zijn een aantal voorwaarden om met een LZV (langere en zwaardere vrachtwagen) te rijden. Op deze pagina vindt u die voorwaarden en meer informatie over het bekwaamheidsattest dat u nodig heeft. 

Voorwaarden

Om met een langere en zwaardere vrachtwagen (LZV) te rijden, moet u voldoen aan 3 voorwaarden:

 1. U bent in het bezit van een bekwaamheidsattest of
  • een gelijkwaardig attest van het Waalse Gewest of het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest
  • een geldig CCV-certificaat ‘Chauffeur Lange Zware Voertuigen van het Nederlands Centraal Bureau Rijbewijzen’ uitgereikt voor 2 november 2020.
 1. U hebt minimaal 5 jaar ervaring met het besturen van een vrachtwagencombinatie waarvoor een rijbewijs C+E vereist is. 3.
 2. U hebt de laatste 3 jaar geen rijverbod van meer dan 15 dagen gehad. U bent als hoofdstraf dus niet voor meer dan 15 dagen van het recht vervallen geweest om een motorvoertuig te besturen.

Een bekwaamheidsattest verkrijgen

Om een bekwaamheidsattest te krijgen, moet u een opleiding volgen en slagen voor het examen. Lees hieronder meer over de opleiding en het examen.

 • Stap 1

  Opleiding volgen

  De opleiding tot LZV-bestuurder bestaat uit een theorie-en praktijkgedeelte. U volgt de opleiding in een erkend opleidingscentrum.

  Bekijk de lijst met erkende opleidingscentra.(PDF bestand opent in nieuw venster)

  Deelnamevoorwaarden:

  • U hebt minimaal 5 jaar ervaring als bestuurder van een vrachtwagencombinatie en beschikt over een rijbewijs C+E.
  • U hebt de laatste 3 jaar geen rijverbod van meer dan 15 dagen gehad. U bent als hoofdstraf dus niet voor meer dan 15 dagen van het recht vervallen geweest om een motorvoertuig te besturen.

 • Stap 2

  Examen afleggen

  U legt het examen af in het opleidingscentrum waar u de opleiding hebt gevolgd. Dat doet u binnen de 30 dagen na uw eerste opleidingsdag.