Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ondersteuningsaanbod voor trajectbegeleiders in alternerend leren

Ondersteuningsaanbod voor trajectbegeleiders in alternerend leren

Het Departement Werk en Sociale Economie ondersteunt u op verschillende manieren bij uw taken als trajectbegeleider. Via infofiches en webinars informeert het departement u over de verschillende facetten van de werkplekcomponent. Het aanbod is gericht op beginnende en ervaren trajectbegeleiders in alternerend leren in het secundair onderwijs (duaal leren, DBSO en leertijd). In samenwerking met de sectorale partnerschappen ondersteunt het departement u ook bij het vinden van voldoende leerwerkplekken voor leerlingen.

Inspiratiedag duaal leren secundair onderwijs op 22 april 2024

Bent u op professioneel vlak bezig met duaal leren in een secundaire school, CDO of Syntra? Of overweegt u daarmee te starten? Noteer dan alvast in uw agenda de ‘Inspiratiedag duaal leren’ op maandag 22 april 2024 in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel.

Online infosessies werkplekcomponent in duaal leren in het secundair onderwijs.

26 februari en 4 maart 2024
11 maart 2024

Infofiches en webinars voor trajectbegeleiders

Via infofiches en webinars informeert het departement Werk en Sociale Economie u over de verschillende facetten van de werkplekcomponent. Het aanbod is gericht op beginnende en ervaren trajectbegeleiders in alternerend leren in het secundair onderwijs (duaal leren, DBSO en leertijd).

De leerwerkplek

De overeenkomst

Sociale en financiële verplichtingen

Sector- en andere fiches

Raadpleeg de sectorfiches voor gedetailleerde informatie.

Inspiratiemomenten

Op regelmatige basis organiseren we verschillende inspiratiemomenten waar u ideeën, ervaringen en leerrijke praktijken kan uitwisselen over specifieke aspecten van een duaal opleidingstraject. Zo komt u in contact met ervaren collega’s en met collega’s die pas starten met duaal leren. Er valt sowieso altijd iets te leren van elkaar! De inspirerende presentaties vindt u hier steeds terug.

Presentaties van het inspiratie event van 5 mei 2022.

Presentaties van de inspiratiedag van 27 april 2023.

Ondersteuning bij het vinden van leerwerkplekken

Erkende leerwerkplekken vinden

Leerlingen kunnen de erkende leerwerkplekken terugvinden op de website duaalleren.vlaanderen. Raadpleeg de erkende leerwerkplekken voor leerlingen(opent in nieuw venster) uit het secundair onderwijs.

Potentiële leerwerkplekken vinden

In het digitale loket app.werkplekduaal.be kan u via het nieuwe tabblad ‘prospectie’ mogelijke leerwerkplekken zoeken voor een opleiding waarvoor er in een gemeente nog onvoldoende erkende vestigingen zijn. Wanneer u zoekt op opleiding en gemeente zal voor elke gekende vestiging in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) een prospectiescore berekend worden. De berekening gebeurt op basis van drie elementen, namelijk erkenningen, activiteiten en vacatures van de vestiging. De vestigingen worden gerangschikt van hoog naar laag op basis van hun prospectiescore, zodat u snel die vestigingen kan contacteren die de hoogste kans hebben om erkend te worden voor de gekozen opleiding. [Meer info]

Een werkplek voordragen voor erkenning

De potentiële onderneming moet een erkenning aanvragen via het digitale loket app.werkplekduaal.be. Als de onderneming eerst meer informatie of ondersteuning wenst, dan kan u de onderneming voordragen voor erkenning via onderstaand webformulier. De betrokken sector zal contact opnemen met de onderneming om de erkenningsprocedure op te starten.

Zorg dat ondernemingen uw opleidingsinstelling vinden

Ondernemingen kunnen zelf op zoek zijn naar een opleidingsinstelling in hun buurt die de opleiding aanbiedt waarvoor ze erkend zijn. Zorg er daarom voor dat ondernemingen uw school of centrum gemakkelijk terugvinden door uw profiel te beheren in het digitale loket app.werkplekduaal.be

Meld een werkplektekort

Ondervindt u na bovenstaande stappen nog steeds problemen om voldoende leerwerkplekken te vinden? Signaleer het werkplektekort dan via onderstaand webformulier. De betrokken sector zal contact met u opnemen en samen met u zoeken naar een oplossing.

Radarduaal

Wil u weten hoeveel erkende leerwerkplekken er zijn voor een opleiding in uw regio? Bent u benieuwd naar de impact van bijkomende lesplaatsen voor een bepaalde opleiding op het aanbod? Radarduaal geeft u het antwoord!

Radarduaal helpt u om snel en gemakkelijk cijfers over duaal leren in Vlaanderen terug te vinden. In Radarduaal kan u per opleiding terugvinden hoeveel lesplaatsen deze opleiding aanbieden, hoeveel leerlingen er ingeschreven zijn en hoeveel vestigingen er als leerwerkplek voor deze opleiding erkend zijn. Op die manier helpt het instrument onder andere om mogelijke tekorten op vlak van opleidingen, leerlingen of leerwerkplekken in kaart te brengen.

Tutorial Radarduaal

In deze tutorial loodsen we u kort door de verschillende tabbladen en geven we tips bij het gebruik van Radarduaal.