Gedaan met laden. U bevindt zich op: Actie 6: Mijn Energiescan en kleine energiebesparende maatregelen Acties rond wonen en energie

Actie 6: Mijn Energiescan en kleine energiebesparende maatregelen

Beschrijving

Mijn Energiescan is een belangrijke toegangspoort en krachtig instrument in de strijd tegen energiearmoede. Bij een gratis energiescan gaat een energie-expert, de ‘energiescanner’, na hoe er energie kan bespaard worden in elke kamer van de woning. Elk lokaal bestuur heeft reeds een samenwerkingsovereenkomst met een scanbedrijf. De scans worden ofwel door het Energiehuis ofwel door een sociaal circulaire onderneming uitgevoerd. Huishoudens krijgen van de energiescanner energiebesparende tips over hun verwarming, verlichting en huishoudtoestellen. Bovendien krijgen ze hulp aangeboden bij vragen over hun energiefactuur en -leverancier, hun sociale rechten met betrekking tot energie en worden ze eventueel doorverwezen naar het OCMW voor extra ondersteuning. De scanner voert ook kleine energiebesparende maatregelen uit ter waarde van 25 euro, zoals het vervangen van lampen naar LED-lampen en het installeren van een thermo-hygrometer. Mijn Energiescan is een initiatief van de Vlaamse overheid en kan aangevraagd worden via de website.

Als lokaal bestuur kan je naast het spaarpakket van 25 euro inzetten op bijkomende financiering voor kleine energetische maatregelen die zichzelf terugverdienen binnen 5 jaar. Hierbij kan aan volgende ingrepen gedacht worden: slimme kamerthermostaten, slimme thermostatische radiatorkranen, radiatorventilatoren, slimme sturingsapparaten voor boilers en elektrische accumulatieverwarming en stekkerzonnepanelen

Opzet

  • Trekker

    Lokaal bestuur,

  • Te betrekken partners

    Het energiescanbedrijf, het Energiehuis, het OCMW, en eventueel SAAMO. Fluvius biedt ondersteuning bij de uitvoering van de scans (opleiding en rapportering)

  • Doelgroep(en) bereikt

    De doelgroepen die gefinancierd worden door de Vlaamse overheid kan je terugvinden via www.vlaanderen.be/mijnenergiescan.

    Het lokaal bestuur kan ook zelf scans voor een bredere doelgroep organiseren met eigen middelen.

  • Geschatte impact

    Directe impact op de energie-efficiëntie en het realiseren van energiebesparing in kWh en euro’s, verhoogd bewustzijn en gedragsverandering over het energiegebruik, verhoogde take-up van sociale rechten, meer vaardigheden en kennis over de energiemarkt.

  • Geschatte tijd

    Kort, lopende samenwerking met energiescanbedrijf

  • Geschatte kostprijs

    Afhankelijk van de lokale invulling. De Vlaamse overheid voorziet een vergoeding van ongeveer 300 euro per uitgevoerde scan en 25 euro voor het spaarpakket.

  • Monitoringsindicator

    Het aantal uitgevoerde energiescans

  • Context

    Overal toepasbaar.

  • Aandachtspunten/tips

    • Promoot Mijn Energiescan via de lokale communicatiekanalen.
    • Combineer Mijn Energiescan met een samenwerking aan het Papillon-project(opent in nieuw venster) van SAAMO waarbij energiezuinige huishoudtoestellen verhuurd worden inclusief de garantie om het toestel te repareren of te vervangen. Mijn Kortingsbon voor energiezuinige huishoudtoestellen kan zowel bij aankoop als binnen een huurformule ingezet worden.
    • Stimuleer de samenwerking tussen het OCMW en het scanbedrijf. Als het OCMW inschat dat een energiescan relevant is, kan het OCMW de scan rechtstreeks bij het scanbedrijf aanvragen. Neem bijvoorbeeld de energiescan op in het intake-formulier van het OCMW.
    • Stimuleer ook de samenwerking tussen het scanbedrijf en het Energiehuis indien de scans niet door het Energiehuis worden uitgevoerd. Zo wordt het begeleidingstraject van de Energiehuizen bij het onderhoud van de verwarmingsketel vaak gecombineerd met de energiescan. Daarnaast kan de scanner ook doorverwijzen naar het Energiehuis voor meer informatie over premies en leningen, alsook voor renovatiebegeleiding.
    • Deze actie kan in het bijzonder op huurders gericht worden. De scan combineren met kleine energiebesparende ingrepen zorgt er namelijk voor dat huurders onafhankelijk van de verhuurder een structurele energiebesparing kunnen realiseren.
    • Verwijs de klanten eventueel door naar een waterscan waarbij het waterverbruik in kaart wordt gebracht.

In de praktijk

EnergieK Pelt(opent in nieuw venster) is een samenwerking tussen de Gemeente Pelt, het OCMW, SAAMO en het Energiehuis Stebo dat zich focust op het begeleiden van een twintigtal kwetsbare gezinnen per jaar. De gezinnen worden aangesproken door de maatschappelijk assistent van het OCMW. Voor elk gezin wordt een energiescan XL uitgevoerd. Dit is een intensief begeleidingstraject waarbij Mijn Energiescan wordt toegepast, een woonmeter wordt geplaatst en gedurende een drietal maanden een medewerker van Stebo de gezinnen persoonlijk begeleid in het verminderen van hun energiegebruik. Ze krijgen tips voor verdere energiebesparing en kunnen eventueel aansluiten op het Papillon-project van SAAMO, dat energiezuinige huishoudtoestellen verhuurt aan een lage maandelijkse prijs, inclusief garanties van de projectpartner en fabrikant BOSCH om het toestel te repareren of te vervangen.