Gedaan met laden. U bevindt zich op: Watervoorraden-irrigatienetwerk Bouwstenen voor klimaatadaptatie

Watervoorraden-irrigatienetwerk

Waterbassins houden het water vast om op momenten van droogte het land van water te kunnen voorzien. Zo kunnen in drogere periodes gewassen worden geteeld, maar wordt ook de grondwatertafel aangevuld. Waterbassins zijn harde of zachte structuren die het landschap kunnen structureren. Ze kunnen nieuwe vormen van gebouwd patrimonium vormen.

Quinta do Paço de Valverde (PT)

Dit waterbassin wordt ingezet om de omliggende boomgaard te irrigeren. Via verschillende aquaducten wordt water uit omliggende bronnen geleid naar dit punt. Rondom het bassin loopt een verhoogd wandelpad, dat een uitzicht biedt om de omgeving. Het standbeeld in het bassin dient als graadmeter om het bassin te legen of bij te vullen.

Agdal Gardens, Marrakesh (MA)

Ten zuiden van Marrakesh ligt een ommuurde plantage met fruitbomen uitgelijnd op een grid, verbonden door paden met olijfbomen erlangs. De tuinen worden geïrrigeerd door een netwerk van ondergrondse tunnels, aangesloten op enkele grote waterbassins. Het grootste bassin werd gebruikt om de legertroepen te leren zwemmen, vandaag is de tuin een verkoelende oase voor de stedelingen.