Gedaan met laden. U bevindt zich op: Digitale aanvraag huurpremie vanaf nu mogelijk Nieuwsberichten van lokaal woonbeleid

Digitale aanvraag huurpremie vanaf nu mogelijk

Nieuwsbericht
23 januari 2024

Wie vier jaar op de wachtlijst staat voor een sociale huurwoning en ondertussen huurt op de private huurmarkt, kan in aanmerking komen voor een huurpremie. Wonen in Vlaanderen stuurt dan automatisch een brief naar deze potentiële rechthebbende met het aanvraagformulier.

Digitaal indienen nu ook mogelijk

Vanaf nu kunnen kandidaten hun aanvraag voor de huurpremie ook digitaal vervolledigen. Op de brief staat vanaf nu een QR-code die hen automatisch doorstuurt naar het Formulierenloket van Wonen in Vlaanderen. Ook online vinden kandidaten nu een link naar dit digitale Formulierenloket. De kandidaat moet eerst inloggen met eID of itsme waarna hij/zij automatisch in het individuele aanvraagformulier terechtkomt.

Aanvraag op papier blijft bestaan

De huidige werkwijze blijft ook bestaan. Het Formulierenloket vervangt deze niet. Kandidaat-huurders krijgen nog altijd een brief van Wonen in Vlaanderen waarna ze zelf kunnen kiezen of ze de huurpremie op papier of digitaal aanvragen. Het aanvraagformulier zelf is wel aangepast in Heerlijk Heldere-taal om het laagdrempeliger te maken.

Digitalisering huursubsidie op komst

Ondertussen werken we ook aan een laagdrempeliger aanvraagformulier voor en de digitalisering van de huursubsidie. Dit lanceren we dit voorjaar nog. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Acties om opname huurpremie en huursubsidie te verbeteren

Deze aangepaste aanvraagformulieren en digitalisering kaderen binnen onze acties om de opname van de huurpremie te verbeteren. Als lokaal bestuur (OCMW) kunt u hierbij helpen door rechthebbenden van de huurpremie mee op te volgen. Hiervoor sluit u een verwerkersovereenkomst met Wonen in Vlaanderen af. Lees meer informatie op onze aparte webpagina.

Meer informatie?

U vindt alle informatie op de webpagina’s over de huurpremie. Met vragen kunt u terecht op huurpremie.wonen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).