Meldpunten in Vlaanderen
Wilt u een probleem melden? In Vlaanderen zijn er heel wat verschillende meldpunten. Een overzicht.
Melding of klacht?
Bij deze meldpunten kunt u een probleem melden waarvoor de fout niet noodzakelijk bij een Vlaamse overheidsdienst ligt. Bijvoorbeeld een put in de weg of discriminatie op het werk.
Hebt u een klacht over de werking van een Vlaamse overheidsdienst? Volg dan de klachtenprocedure bij de Vlaamse overheid. Voor klachten gelden er striktere regels die de Vlaamse overheidsdienst moet volgen bij de behandeling.
Werken
- Bent u slachtoffer of getuige van discriminatie op het werk? Dan kunt u dat laten weten aan verschillende meldpunten.
- Sollicitatiefeedback(opent in nieuw venster): werkgevers die de VDAB sollicitatiefeedback willen geven over werkzoekenden die door de VDAB werden voorgesteld of die hun cv gepubliceerd hebben in de cv-databank van de VDAB.
Cultuur, sport en vrije tijd
- Melding metaaldetectievondst(opent in nieuw venster): erkende metaaldetectoristen kunnen hier archeologische vondsten, die ze opgespoord hebben met een metaaldetector melden.
Vondstmeldingsformulier(opent in nieuw venster): via dit formulier moeten archeologische toevalsvondsten binnen de 3 dagen gemeld worden.
Gezondheid en welzijn
- 1712, meldpunt geweld, misbruik en kindermishandeling(opent in nieuw venster): voor meldingen van verwaarlozing, mishandeling of misbruik van kinderen.
- Vlaams Meldpunt Taalklachten Brusselse ziekenhuizen(opent in nieuw venster): klachten over taalgebruik door artsen of personeel in ziekenhuizen in Brussel of de dienst 100.
- JO-Lijn/0800 900 33(opent in nieuw venster): voor klachten over private voorzieningen in de jeugdbijstand, preventiebeleid voor minderjarigen in problematische opvoedingssituaties, subsidiëring van pleeggezinnen in de bijzondere jeugdbijstand.
- Meldpunt VAPH(opent in nieuw venster) (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap): voor het melden van wat misloopt binnen de sector (zoals verspilling van VAPH-middelen, ontevredenheid en bedenkingen over bepaalde handelingen en gebruiken binnen de VAPH-sector) en het aanbrengen van ideeën voor verbetering van de dienstverlening van het VAPH of het melden van bepaalde hiaten in de regelgeving.
Economie en ondernemen
- Meldpunt belemmerende regelgeving(opent in nieuw venster): hier kunnen bedrijven in de biogebaseerde economie belemmeringen in regionale, nationale of internationale regelgeving, zoals onduidelijke regelgeving of ingewikkelde procedures, melden.
- Meldpunt Handelsbelemmeringen(opent in nieuw venster): melden van handelsbelemmeringen van niet EU-landen, zoals te hoge invoerrechten, te strenge douaneregelingen, buitensporige vereisten voor etikettering, verplichting tot het afleveren van certificaten van oorsprong.
Natuur en milieu
- Meldpunt Milieu-incidenten(opent in nieuw venster): meldpunt voor gemeenten en andere overheden voor het melden van (dreigende) vissterfte of waterverontreiniging.
- Meldpunt zwemwaterkwaliteit(opent in nieuw venster): voor opmerkingen of klachten over de toestand van de zwemwaterkwaliteit
- Meldpunt voor Erosie en grondverschuiving(opent in nieuw venster): hier kunt u gevallen van erosie en grondverschuiving melden.
- Meldpunt voor verwaarloosde of mishandelde dieren: melden van dierenmishandeling, van problemen met de verkoop van dieren of van het door particulieren te koop aanbieden op sociale media of zoekertjeswebsites van honden en katten.
- Meldpunt voor schadelijke uitheemse dier- en plantensoorten(opent in nieuw venster): hier kunt u melden waar overlastsoorten zich bevinden.
Mobiliteit en Openbare Werken
- Meldpunt wegen(opent in nieuw venster): voor meldingen over de staat van wegen, fietspaden, oversteekplaatsen voor fietsers, voetpaden, zebrapaden, tunnels, bruggen en dergelijke…
- Melding onbevaarbare waterlopen categorie 1(opent in nieuw venster): voor het melden van eventuele problemen voor onbevaarbare waterlopen van categorie 1.
- Meldpunt veiligheid en preventie (Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust)(opent in nieuw venster): voor het melden van een onveilige situatie of een verbeterpunt voor de dienstverlening.
Landbouw en Visserij
- Meldpunt voor schade aan runderen door zwerfvuil(opent in nieuw venster): rundveehouders kunnen hier gevallen van ziekte of overlijden van dieren door zwerfvuil melden.
- Meldpunt Honden(opent in nieuw venster): melden van erfelijke aandoeningen bij honden
Onderwijs
- Commissie Zorgvuldig Bestuur(opent in nieuw venster): klachten binnen de onderwijscontext over kosteloosheid basisonderwijs, kosteloze toegang secundair onderwijs; oneerlijke concurrentie, handelsactiviteiten, publieke activiteiten, reclame en sponsoring, participatie in het gesubsidieerd onderwijs.
- Commissie Leerlingenrechten(opent in nieuw venster): ouders kunnen hier klacht indienen tegen de niet-gerealiseerde inschrijving van hun kind in een school of tegen de ontbonden inschrijving van hun kind in een school.
- Vlaamse Bemiddelingscommissie(opent in nieuw venster): klacht over toegang tot het buitengewoon onderwijs
- Klacht over opleidingscentrum(opent in nieuw venster): cursisten kunnen hier klacht indienen tegen een centrum voor volwassenenonderwijs of een centrum voor basiseducatie.
Andere
Ombudsdienst voor energie(opent in nieuw venster): voor klachten tegen een leverancier of netbeheerder.
Melden in het kader van klokkenluidersregeling: melden van onregelmatigheden
Vlaamse Regulator voor de Media(opent in nieuw venster): klachten over tv en radio