Gedaan met laden. U bevindt zich op: Opleidingsvereisten voor stationschefs, controleurs en adjunct-controleurs

Opleidingsvereisten voor stationschefs, controleurs en adjunct-controleurs

De nieuwe vereisten willen bijdragen tot een snellere instroom van controleurs en adjunct-controleurs bij de erkende keuringsinstellingen. Een groter aantal controleurs en adjunct-controleurs zullen de wachttijden voor de klanten verminderen en het welzijn van het personeel van de erkende keuringsinstellingen verbeteren. 

Opleidingsvereisten

De vereisten voor de technische en operationele profielen van stationschef, controleur en adjunct-controleur zijn minder streng voor de diplomavereisten en leggen meer de focus op ervaring en kennis.

  • Een diploma van het secundair onderwijs of een studiegetuigschrift na het tweede leerjaar van de derde graad in het beroepsonderwijs volstaat. Zo’n getuigschrift ontvangt u in het beroepsonderwijs na het voltooien van het zesde jaar.
  • Naast de gecertifieerde kennis en begrip over de opgesomde gebieden in de wetgeving, moet u als controleur beschikken over ten minste 3 jaar gedocumenteerde ervaring, of iets gelijkwaardigs, zoals een gedocumenteerd mentoraat of gedocumenteerde studies. Denk bijvoorbeeld aan studies van het secundair onderwijs in wegvoertuigen, gedocumenteerde ervaring in een onderhoudswerkplaats of 3 jaar gedocumenteerde ervaring als adjunct-controleur.
  • U krijgt als controleur of adjunct-controleur meer doorgroeimogelijkheid. Als controleur kunt u na 5 jaar ervaring gepromoveerd worden tot stationschef.
  • Adjunct-controleurs worden ingezet bij geautomatiseerde keuringsverrichtingen waarvan de uitslagen geen interpretatie vereisen zoals het uitvoeren van de lichtmeting.