Gedaan met laden. U bevindt zich op: Identificatie en registratie katten

Identificatie en registratie katten

Elke kat moet geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd worden. Zeker wanneer de kat verkocht of weggeven wordt. De persoon die de kat weggeeft of verhandelt, is hiervoor verantwoordelijk, ook als de kat gratis wordt weggegeven.

Wat zegt de wet?

  • Sinds 1/11/2017 moet elke kat gechipt (geïdentificeerd) en geregistreerd zijn in de centrale databank CatID(opent in nieuw venster) voor de leeftijd van 12 weken.
  • Een kat mag maar moet geen paspoort hebben. Als u de kat meeneemt naar het buitenland is dit wel verplicht.
  • Als uw kat uit het buitenland komt, moet ze binnen de 8 dagen geregistreerd worden in CatID.
  • U mag geen kat aanschaffen die niet gechipt en geregistreerd is.
  • U mag geen kat verkopen of (gratis) weggeven die niet gechipt en geregistreerd is. Daarenboven moet u deze kat ook laten castreren of steriliseren.
  • U bent verantwoordelijke voor de correctheid van de registratiegegevens van uw kat.
  • De registratie van uw kat is geen eigendomsbewijs.
Schema registratie katten

Uitzonderingen

Voor oudere katten geldt de registratieplicht niet (zie bovenstaand schema). Uiteraard raden we alle katteneigenaars aan om hun dieren te laten chippen en registreren.

Wanneer de kat van verantwoordelijke verandert, moet ze wel gechipt en geregistreerd worden in CatID.

Katten geregistreerd voor 1 november 2017

Een kat geregistreerd voor de inwerkingtreding van CatID op 1 november 2017, staat in een private databank zoals IDChips. De kat moet niet opnieuw in CatID geregistreerd worden behalve wanneer de kat van verantwoordelijke verandert zoals bij verkoop of adoptie.

Als de verantwoordelijke verhuist, moet hij/zij de gegevens in de andere databank laten aanpassen. Een bijkomende registratie in CatID is toegelaten.

Identificatie van uw kat

Elke kat moet geïdentificeerd zijn met een chip. Vandaar dat men ook spreekt van ‘chippen’.

Enkel de dierenarts mag de kat chippen. Hij/zij plaatst de chip onderhuids aan de linkerkant van de hals. In uitzonderlijke situaties wordt de chip rechts geplaatst.

Het chipnummer bestaat uit 15 cijfers en kan enkel met een chiplezer worden gelezen.

Registratie van uw kat

Enkel de dierenarts kan registreren. De dierenarts registreert het chipnummer in de centrale databank CatID samen met de kenmerken van het dier: ras, geboortedatum, geslacht en met de gegevens van de verantwoordelijke: naam, rijksregisternummer, adres, telefoonnummer en eventueel mailadres.

U bent zelf verantwoordelijk voor de juistheid van deze gegevens. Met uw elektronische identiteitskaart heeft u inzage in het dossier van uw kat en kan u uw contactgegevens aanpassen.

Omwille van de GDPR-regelgeving staan sinds 1 mei 2021 de gegevens niet meer zichtbaar op de website tenzij u hiervoor de toelating geeft. Om toelating te geven opent u het dossier van uw kat. U doet dat door het chipnummer van uw kat in te geven in CatID(opent in nieuw venster) en in te loggen met uw elektronische identiteitskaart.

Instructiefilmpje: Hoe krijg ik toegang tot het dossier van mijn kat?(opent in nieuw venster)

De registratiegegevens aanpassen

Om uw kat terug te vinden als ze verloren loopt, is het belangrijk dat de registratiegegevens correct zijn. Voor katten geregistreerd in private databanken, moet u veranderingen doorgeven aan deze databank. Voor katten geregistreerd in CatID kunt u dit zelf aanpassen of door uw dierenarts laten corrigeren.