Gedaan met laden. U bevindt zich op: Smogalarm - Maximaal 90 km per uur op autosnelwegen

Smogalarm - Maximaal 90 km per uur op autosnelwegen

Als de atmosfeer te hoge concentraties fijn stof bevat, treedt het smogalarm in werking.

Waarschuwing

  Vlaanderen

  Als er smog-alarm is, wordt op bepaalde delen van het snelwegennet in Vlaanderen(PDF bestand opent in nieuw venster) de toegelaten maximumsnelheid 90 km per uur. Die snelheidsverlaging vermindert de schadelijke uitstoot van de motoren en beperkt zo de luchtverontreiniging. De snelheidsverlaging is van toepassing op die stukken van de snelwegen die door dichtbebouwde gebieden lopen. Op die plaatsen levert fijn stof het grootste gezondheidsrisico op.

  • Radio en televisie kondigen het smogalarm een dag op voorhand aan.
  • Op de autosnelwegen tonen dynamische informatieborden en extra signalisatieborden de snelheidsbeperking tot 90 km per uur.

  De snelheidsverlaging(opent in nieuw venster) wordt ingesteld door het Vlaams Verkeerscentrum. Het baseert zich daarvoor op de bevindingen van de Intergewestelijke Cel Leefmilieu (IRCEL). Het Agentschap Wegen en Verkeer zorgt voor de uitvoering.

  Tijdens de maatregel voert de politie gerichte snelheidscontroles uit.

  De maximumsnelheid geldt ook voor elektrische voertuigen. De verkeersborden gelden immers voor alle voertuigen.

  Brussel en Wallonië

  • Bij hoge vervuiling van de lucht gelden ook in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest maatregelen om de luchtvervuiling tegen te gaan. Hoe meer vervuiling, hoe strenger de maatregelen. Dat kan gaan van oproep om alternatieven voor de auto te gebruiken tot volledig rijverbod voor alle voertuigen in Brussel.
  • In geval van smog geldt ook een snelheidsbeperking op bepaalde wegen in het Waalse gewest.