chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Budgetmeter

  Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij u op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat u verbruikt. U plaatst vooraf een bepaald bedrag op uw budgetmeterkaart. Deze kaart plaatst u in de budgetmeter en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kunt u elektriciteit en gas verbruiken. Het systeem is vergelijkbaar met het systeem van de prepaidkaarten van gsm's.

  Er zijn aparte budgetmeters voor elektriciteit en voor gas. Met een budgetmeter betaalt u de energie op voorhand. U hebt dus minder kans om schulden op te bouwen.

  Procedure

  Als uw leverancier uw contract opzegt en u na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt uw netbeheerder uw leverancier. U krijgt dan de kans om uw schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met het OCMW, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

  Als u uw rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal uw netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

  U mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als u dat toch weigert, kunt u misschien wel helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

  Werking van een budgetmeter:

  • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijgt u een budgetmeterkaart , een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als u zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijgt u voor elk een aparte kaart.
  • U moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen. In elke gemeente is er minstens één plaats waar de budgetmeterkaart kan opgeladen worden, meestal bij het OCMW. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact. De meeste OCMW’s aanvaarden geen cash geld. Wilt u bij het OCMW cash betalen, dan moet u eerst in het postkantoor het geld op de rekening van de netbeheerder storten. U krijgt dan een stortingbewijs mee. Met dit stortingbewijs kunt u dan naar het OCMW gaan en wordt het bedrag op de kaart(en) opgeladen.
  • Wanneer u thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kunt u zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op uw kaart opgebruikt is.
  • Daarna zult u terugvallen op een noodkrediet. U moet dan uw kaart gaan herladen.
  • Hebt u in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan hebt u voor aardgas mogelijk recht om een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.

  Bedrag

  • De plaatsing van de budgetmeter is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.
  • U betaalt voor uw verbruik:
   • de sociale maximumprijs als u daar recht op hebt.
   • in de andere gevallen: een vastgelegde prijs (het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers). Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als u geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vindt u via de V-test van de VREG.

  Meer informatie

  Publicaties

  Minimale levering aardgas in de winter (pakket van 25 stuks)

  Mensen met een budgetmeter voor aardgas kunnen in de winter bij het OCMW terecht voor een minimale levering van aardgas. De folder geeft hierover meer informatie.

  Contact

  Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt

  Adres
  Koning Albert II-laan 20
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  1700
  Fax
  02 553 13 50
  E-mail
  Website