chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Kwaliteit en controle van uw drinkwater

  Kwaliteit en controle van uw drinkwater

  Het drinkwater van de watermaatschappijen wordt streng gecontroleerd.
  Wie eigen putwater gebruikt, is zelf verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole.

  Leidingwater

  Gezond drinkwater is de verantwoordelijkheid van het drinkwaterbedrijf én de klant. De klant is immers verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de binneninstallatie. Het drinkwaterbedrijf controleert voortdurend de kwaliteit van het drinkwater. De Vlaamse overheid houdt daar toezicht op.

  Putwater

  Wilt u putwater gebruiken om te drinken, om te koken of voor de afwas, of om u te wassen of uw tanden te poetsen? Vervuild putwater kan dan schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom moet u uw putwater vóór het eerste gebruik grondig laten controleren. Daarna is minstens om de tien jaar een controle verplicht. Om risico's te vermijden, laat u het putwater het best elk jaar controleren. Zeker in ondiepe putten (minder dan 10 m diep) kan de kwaliteit van het drinkwater snel dalen.

  Woning die aansluitbaar is op het leidingwaternet

  Ligt uw woning op minder dan 50 meter van het leidingwaternet? Dan wordt uw woning beschouwd als ‘aansluitbaar op het leidingwaternet’. In dat geval moet u uw putwater zelf laten controleren. U kunt een controle aanvragen bij een erkend laboratorium voor waterlanalyse (pdf). Zo'n controle is niet gratis.

  Woning die niet aansluitbaar is op het leidingwaternet

  Ligt uw woning op minstens 50 meter van het leidingwaternet? Dan is uw woning ‘niet aansluitbaar op het leidingwaternet’. In dat geval hebt u recht op een jaarlijkse gratis controle van het putwater. Na de controle krijgt u een beoordeling van de waterkwaliteit en een een advies voor het gebruik.

  Publicaties

  Gezond water ook jouw zorg. Laat je putwater controleren

  Elke dag gebruiken we tientallen liters zuiver kraantjeswater. Om te drinken, te koken, ons te wassen... Voor gezond water ben je als eigenaar van een gebouw ook mee verantwoordelijk. De folder geeft informatie om je putwater te laten controleren.

  Kwaliteitsanalyse putwater. Richtlijnen voor eigen waterwinners

  Gebruik je als eigen waterwinner je eigen putwater voor consumptie en hygiëne, dan moet je putwater voldoen aan de drinkwaterkwaliteitseisen. De brochure geeft aan hoe je de controle het beste kunt aanpakken.

  Kwaliteit van het drinkwater 2016

  Het rapport geeft een overzicht van de kwaliteit van het drinkwater in Vlaanderen in 2016.

  Veilig kraantjeswater op school. Richtlijnen voor schooldirecties en schoolbesturen

  De brochure is een leidraad met richtlijnen voor schooldirecties en schoolbesturen zodat leerlingen en leerkrachten op school veilig en gezond kraantjeswater kunnen drinken.

  Algemeen Waterverkoopreglement

  Het waterverkoopreglement omschrijft de rechten en plichten van enerzijds de watermaatschappijen en de rioolbeheerders en anderzijds hun klanten. Het vormt een algemeen kader voor de dagelijkse relatie tussen beide partijen.